Léto je v plném proudu a do začátku nové sezony 2019/20 zbývá téměř dva měsíce. Manažeři ale nezahálí a složení většiny týmů je jako obvykle v srpnu již skoro hotové, tedy alespoň co se týče základní kostry týmů. Do konečné soupisky před prvním zápasem samozřejmě ještě promluví předsezónní kemp s přípravnými zápasy, kde se budou chtít vytáhnout hlavně mladíci, převážně s dvoucestnými smlouvami, nebo naopak také legionáři z Evropy a veteráni a hráči na pokraji sestav v NHL, kteří budou se zkušebními kontrakty usilovat o své místo na slunci.

Loni takto například trenéry Edmontonu zaujal Alex Chiasson, který byl nepotřebný ve Washingtonu, ale o to platnější poté v Edmontonu, kde zaznamenal nejlepší sezonu ve své kariéře a se svými 22 brankami byl čtvrtým nejlepším střelcem týmu hned za hvězdnou trojicí Draisaitl, McDavid, Nugent-Hopkins. A Chiasson si tím také vysloužil novou dvouletou smlouvu. Anebo zase naopak. Loni to v Edmontonu zkoušel i velezkušený veterán Scottie Upshall, ale tomu se to již nepovedlo a do sezony nakonec i kvůli zdravotním problémům vůbec nenaskočil i když zatím ještě oficiálně hráčskou kariéru neukončil. Jeho posledním zápasem v NHL je až dosud 1.duben 2018 v dresu St.Louis. Upshall se tenkrát snažil do Edmontonu dostat také proto, že je rodákem z Fort McMurray, což je město, kde dávají medvědi dobrou noc. Leží ale v provincii Alberta severně od Edmontonu a malý Scottie už jako chlapec Oilers fandil. Byl by to hezký příběh, kdyby se mu to loni povedlo, ale nestalo se a bylo to nakonec hlavně ze zdravotních důvodů. Takových příběhů je ale v NHL každý rok vždycky několik a ne vždy to dobře dopadne. Na hráčském trhu je i nyní ještě stále několik velmi zajímavých jmen a i Edmonton figuruje mezi týmy, které by ještě mohly někde zalovit.

V brance máme vše vyřešené, gólmanská dvojice Mikko KoskinenMike Smith je dána. Na farmě navíc máme myslím velice silnou sestavu mladíků, o které vůbec nemám strach. Naopak jsem trochu zklamán, že nedostávají příležitost v prvním týmu. Vždyť třeba Shane Starrett byl při loňském parádním tažení Bakersfieldu jednou z hlavních postav týmu. A právě on by měl podle mne dostat šanci v Edmontonu, pokud některý z veteránů v naší brance z nějakého důvodu vypadne ze hry. Jsou tam ale i Stuart SkinnerDylanem Wellsem, kteří určitě mají kvalitu a zasloužili by si větší prostor, když už ne u Oilers, tak alespoň v Bakersfieldu. Podepsán byl také Olivier Rodrigue, který pravidelně reprezentuje Kanadu na různých turnajích. Ne že bych samozřejmě něco špatného přál našim brankářům u Oilers, ale mladíci by už v Edmontonu po vzoru jiných týmů už konečně měli dostat více šancí. V brance je ale tak jako tak hotovo.

Nemyslím ale, že tomu tak je v obraně. Včera proběhlo médii, že Edmonton je jedním z týmů, kam by možná mohl zamířit Kevin Shattenkirk, kterému se příliš nepovedla poslední sezona v dresu Rangers. Ti ho předčasně vykoupili ze smlouvy a Shattenkirk se tak musel poohlížet po angažmá jinde. V Edmontonu ale hrát bohužel nebude, protože laso mu poměrně rychle hodila Tampa. Proč píšu bohužel? Nejdříve musíme vzít v potaz to že pod platovým stropem ještě máme nějaké místo. Momentálně je to něco okolo 2,5 mil.dolarů. Pro zajímavost – Shattenkirk v Tampě podepsal za 1,750 mil.dolarů. Hodil by se. Naše jádro totiž vypadá následovně a velmi defenzivně. Kris Russell je obrannou stálicí a je na něj spoleh. Adam Larsson by MĚL být také, jenže bude muset hodně zabrat, protože loňskou sezonu měl velmi slabou. To samé i Matt Benning, který si někdy dokonce vyloženě říkal o přeřazení na farmu. Pak jsou tam dvě zvučnější jména Oscar KlefbomDarnellem Nursem. Také oni se nevyhnuli výpadkům formy, zejména Klefbom. Ani jeden z nich ale neprokázal ofenzivní sílu a tak jsme stále bez obránce, který by na modré čáře hrozil z přesilovek a který by pomohl naší poněkud jednotvárné ofenzivě.

Ano, byl podepsán švédský obránce Joel Persson, který ve Švédsku prokázal ofenzivní schopnosti. Jenže Švédsko a NHL… Persson určitě, nebo alespoň ze začátku nebude bekem, který bude hrát hrát v týmu prim, natož pak přesilovky. Stát se samozřejmě může všechno a může se z něj stát velká opora, ale stejně tak to může být propadák, protože je zámořím absolutně neprověřený. Za celou svoji kariéru se totiž ze Švédska ani nehnul. Nemůžu si tedy pomoct, potřebujeme ještě beka! A ne ledajakého, ale hotového hráče, kterého nebudeme muset nic učit. Takových ostatně máme v záloze dost a je možné, že i z nich někdo vystřelí nahoru, ať už Evan Bouchard, Caleb Jones nebo Ethan Bear. I když se tak ale stane, i oni jsou spíše defenzivní hráči, přičemž Bouchard by potenciál stát se bekem číslo jedna mít mohl a to i s notnou podporou ofenzivy, ale nemusí se tak stát vůbec už letos. Před pár dny jsme se také dozvěděli, že naše první volba v letošním draftu Philip Broberg bude na svoje přání ještě pokračovat a sbírat zkušenosti ve Švédsku v celku AIK Skelleftea.

Mezi volnými agenty ještě pár zajímavých jmen je. Na všechny ale vzhledem k platovému stropu nedosáhneme. Samozřejmě je tady ale také ještě možnost trejdu a nikde není napsané, že Ken Holland do začátku sezony ještě nějaký výraznější neudělá. Z toho lepšího “zboží“ je na skladě třeba ještě nedávno torontský Jake Gardiner, který je v současnosti mezi beky asi nejluxusnějším artiklem. Za něj by jsme ale museli obětovat nějakou větší rybu a to vzhledem k ne právě nabitému útoku také není ideální. Gardiner je ale nyní asi jediný, kdo by nás mohl výrazněji zajímat. Pokud tedy Holland nesáhne k trejdu s jiným týmem a nestane se výměna, něco ve stylu Neal Lucic. Na hráčském trhu jsou sice ještě jiní hráči, ale tam už to pro nás nevypadá tak zajímavě. Ze smlouvy byl před pár dny z Calgary například vyplacen Michael Stone, který má v NHL sice již nějaké jméno, nemyslím si ale, že právě hráče jeho typu potřebujeme. Volná je i třeba dlouholetá opora Detroitu, veterán Niklas Kronwall. Toho velmi dobře zná Ken Holland. Kronwall by mohl být vhodným doplněním kádru, což o tom. Vzhledem k tomu, že je již spíše na sklonku své kariéry, půjde asi i s penězi výrazně dolů. A i když by se do defenzivy určitě hodil, opět to asi není ten, koho tak potřebujeme. Možná bych se ale nedivil, kdybychom nakonec podepsali ještě Davida Schlemka, který hrál dlouhá léta pod Davem Tippettem v Arizoně a trenér ho tak dobře zná. Schlemko od roku 2015 hrál kromě Arizony za dalších šest klubů. Shrnutí? Pokud nepodepíšeme Gardinera nebo nezískáme nějakou oporu formou trejdu, budeme hrát s tím, co máme a to podle mne nestačí, protože současné opory dokázaly, že to nezvládají a mladí hráči se budou do takových rolí teprve postupně dostávat.

No a v obraně je právě asi to místečko, co nám schází vyplnit. V útoku zřejmě už moc místa nebude. Na centru máme velký přetlak. McDavid, Nugent-Hopkins, Brodziak, Granlund, Cave. Pak centři, kteří ale podle mne budou hrát spíše na křídle a to jsou Draisaitl, Khaira a Gagner. Pak jen do prvních dvou formací musíte počítat s Chiassonem a Nealem. Dále stálice Kassian, který rovněž může zaujmout místo v prvních dvou formacích. Posily Jurčo a Archibald a také dvojice evropských legionářů Gaetan Haas a Joakim Nygard, kteří se asi nepodepisovali pro Bakersfield… Ne, myslím si, že do útoku již asi nikdo nepřijde. I když spekulace žijí samozřejmě vždycky a bez nich by to nešlo, stát může vlastně všechno. Šušká se například, že do Edmontonu by mohl přijít zkušený Derick Brassard. To je ale opět centr a nemyslím si, že je to reálné. Navíc typologicky někoho jako je on asi nepotřebujeme. Brassard je dříč, ale vyložený střelec to není a navíc bude i drahý. Ruce od něj pryč. Jen tak pro pořádek jaká zajímavá jména jsou stále ještě bez angažmá?

Jsou tu veteráni Patrick Marleau, Joe Thornton, Justin Williams, Jason Pominville, Thomas Vanek nebo Brian Boyle. Což o to, veterán předávající zkušenosti mladým hráčům se vždycky hodí, ale nemyslím si, že tímhle směrem by chtěl Ken Holland jít. I když, sehnat ještě jednoho střelce, který by dokázal proměňovat geniální přihrávky našich hvězdných centrů, to by nebylo ještě úplně marné. A třeba takový Thomas Vanek by to možná ještě dokázal a asi by už nebyl také tak drahý jako kdysi. Abych se přiznal za sebe, tak moje největší přání – i když možná ze sféry science fiction – bylo přivedení Braydena Pointa. Ten také ještě čeká na novou smlouvu a Tampa to v jeho případě bude mít asi také složité, ale právě Point si myslím je skvělý a chladnokrevný střelec, který by se k nám přesně hodil. Nepochybuji ale, že v Tampě prodlouží. No nic… Navíc nyní po přivedení Jamese Neala už na tuto pozici nikoho shánět nebudeme. Nebo alespoň zatím ne, dokud se neukáže správnost tohoto kroku.

Ale pozor, bez angažmá je stále ještě Patrick Maroon a ten by se do naší sestavy bez pochyb ještě vešel, protože takoví hráči jako on jsou k nezaplacení. Angažmá v St.Louis se mu navíc z individuálního hlediska moc nepovedlo. Samozřejmě vyhrál tam Stanley Cup 🙂 Ale jinak se mu moc nedařilo a myslím si, že St.Louis mu novou smlouvu už nenabídne a nepomůže mu ani to, že je místním rodákem. Ze zajímavých jmen jsou mezi volnými agenty ještě třeba Valeri Nichushkin, Riley Sheahan nebo Jamie McGinn. Pro zajímavost – z bývalých Olejářů i Magnus Paajarvi-Svensson a Tobias Rieder. No a pak ještě chráněný volný hráč Jesse Puljujarvi. Myslím, že právě situace okolo Puljujarviho ještě nějaký čas ovlivní rozhodnutí Hollanda udělat nějaký další obchod a dokud se to nerozsekne, nic dalšího se v Edmontonu dít nebude. Ale jak jsem již napsal, doufám že to tak nebude, protože bez alespoň jednoho dalšího kvalitního obránce nemáme konkurenceschopnou obranu. Alespoň ne na tu lepší polovinu ligy.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *