Dnes je to přesně rok, co tragicky zemřel jeden z nás. Mladý člověk, perspektivní hráč, člen rodiny Edmontonu Oilers Colby Cave. Pojďme na něj zavzpomínat…

Colby Cave se narodil o vánočních svátcích v roce 1994 v malém městě Battleford v kanadském Saskatchewanu. Zde i vyrůstal na dobytčí farmě svých rodičů a zde také v místním klubu poprvé přičichl k hokeji a to i tomu dospělému. V roce 2009 prošel svým jediným draftem a to ve Western Hockey League. Získal ho tým Kootenay Ice, za který ale nikdy nenastoupil. Jeho práva získal tým Swift Current Broncos a zde si v sezóně 2010/11 také připsal svůj první start ve WHL. Tedy v lize, která už je vyšší level a k profesionálnímu hokeji na nejvyšší úrovni odtud již není tak daleko. Colby se zde usadil na další čtyři roky a dělal zde i kapitána týmu. WHL se hrála na 72 zápasů a poslední dvě sezóny Colby zaznamenal 70 a 75 bodů, což vzbudilo zájem skautů Bostonu a ten s ním podepsal profesionální smlouvu. Mimochodem, generální manažer Bostonu byl tehdy Peter Chiarelli a ředitel amatérského skautingu Keith Gretzky.

Colby se do NHL ale ještě jen tak nepodíval. Další tři roky strávil na farmě Bostonu v Providence, kde byl i zástupcem kapitána. Pozvánky do NHL se dočkal těsně před Vánoci – 22. Prosince roku 2017 a bylo to na domácím ledě Bostonu proti Winnipegu. Colby se do statistik zapsal jednou zblokovanou střelou a jedním  menším trestem. Další dva zápasy přidal až ke konci sezóny v dubnu. V příštím ročníku se již do NHL dokázal podívat vícekrát. Za Boston nastoupil do 20 zápasů. Svůj první gól v NHL vstřelil v Montrealu a přidal k němu i asistenci. Boston tehdy vyhrál 4:0.

15. Ledna 2019, když byl Bostonem umístěn na waiver si ho stáhnul Edmonton a zde již  zůstal. Colby dokonce ani neputoval do Bakersfieldu, ale rovnou zůstal v prvním týmu a do konce sezóny odehrál v dresu Oilers většinu zápasů. Bylo jich 33 a připsal si v nich 2+1 body a i když nebyl v týmu kvůli střílení branek nebo vytváření šancí, své si odehrál a byl platný. Ročník 2019/20 začínal v Edmontonu, ale po dvou zápasech byl poslán na farmu do Bakersfieldu. Zde se stal jedním z tahounů týmu, ale stejně se neustále pohyboval na hraně sestavy Edmontonu a tak si poměrně dost poputoval směrem nahoru a dolů. Rozhovořil se o tom tehdejší kapitán Bakersfieldu Keegan Lowe, syn současného viceprezidenta Edmontonu a klubové legendy, Kevina Lowea: „Podle mého názoru to muselo být asi tak pětkrát nebo šestkrát, kdy byl z Edmontonu poslán k nám. Ostatní kluci si mysleli, že Colby nepatří k hráčům v AHL. Ale chodil pokaždé po místnosti s úsměvem od ucha k uchu a byl rád, že je zpátky s námi. Dělal ale co mohl, aby se vrátil zpět do Edmontonu a znovu dostal další šanci.“

O jeho naturelu hovoří i hlavní trenér Bakersfieldu, dříve asistent Todda McLellana v Edmontonu Jay Woodcroft: „Jako by to ani nebyl profesionální hokejista. Byl starostlivý a přemýšlivý, vždycky se staral o blaho týmu a spoluhráčů více než o vlastní klid a pohodu. Byl skvělý, bude mi moc chybět.“

To byl prostě Colby, dobrák od kosti, ale přitom tvrdý silný chlapík. Na ledě nebyl příjemný. Hrál hodně do těla a byl to spíše bourač, ale měl i šikovné ruce. První gól za Edmonton Colby zaznamenal  1. Března proti Ottawě a druhý o 22 dní později opět proti nim. V dresu Bakersfieldu odehrál 44 zápasů, ve kterých zaznamenal 23 bodů (11+12). Poslední zápas za Edmonton Colby odehrál 22. Února 2020 proti Minnesotě. Za Bakersfield 7. Března proti farmě Calgary Stocktonu Heat. Colby ve svém úplně posledním hokejovém zápase vstřelil gól a Condors vyhráli 4:3.

Měsíc poté nabral jeho život spád směrem, který si nikdo nedokázal ani představit. Colby měl najednou náhlé bolesti hlavy a byl přijat do nemocnice v Barrie a poté na klinice v Torontu, kde ihned absolvoval operaci. Colby měl na mozku koloidní cystu – jinak také nádor na mozku. Ten mu byl během operace odstraněn, ale Colby i přesto svůj největší zápas v životě prohrál. Nedokázal se probrat z kómatu a 11. Dubna 2020 zemřel.

Colby Cave byl předtím zdravý kluk plný sil a elánu a nic nenaznačovalo tomu, že by se mělo něco špatného stát. Se svojí manželkou Emily spolu nebyli po svatbě ani rok a plánovali spolu velkou rodinu. Opět je u slova Keegan Lowe: „V AHL trávíte spoustu času v autobuse a hodně si popovídáte o čemkoli. Colby mluvil o Emily, dětech a rodině, měli plány do konce svého života stejně jako každý v jeho věku. Jen pomyšlení na všechny ty věci, které nikdy nezažijete… Neexistují žádná slova, která by to vyjádřila. Nedokážu si představit, jak se cítí Emily a a jeho rodiče“.

Edmonton a rodina Colbyho Cavea společně založili fond pro znevýhodněné děti, aby mohly sportovat. Tím budou připomínat Colbyho odkaz.

Colby a Emily

Jako poctu pro svého zesnulého kamaráda složil a interpretoval písničku “Agape“ jeho spoluhráč z Edmontonu i Bakersfieldu Cooper Marody, který kromě toho, že je talentovaným hokejistou, je i nadaným hudebníkem. Výtěžek ze skladby Agape jde právě do založeného Colbyho fondu. Agape je zajímavé slovo. Bylo to slovo, které vyjadřovalo lásku mezi Colbym a Emily a prý si ho spolu říkali každý den. Řekli si ho i během svatby jako poslední slovo manželského slibu. Emily sama o písni Agape: „Cooper odvedl neuvěřitelnou práci. I dospělí muži plakali, když tu skladbu poslouchali.“ Tady se přiznám, že i mě u té skladby tekly slzy jak hrachy…

Co dodat… Colby, snad ti tam nahoře je dobře a na svoji rodinu, přátele i spoluhráče, prostě na lidi které jsi měl rád, pořád dohlížíš.

Agape

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *