Když se první den draftu blížil výběr z dvacáté pozice, kterou třímal v rukou generální manažer Oilers Ken Holland, většina fanoušků Oilers se už těšila na zisk opěvovaného brankáře Jespera Wallstedta. Švéd se původně v predikcích objevoval někde kolem desátého až patnáctého místa, ale zájmu klubů neustále unikal. Detroit dal dokonce na patnácté příčce přednost jinému gólmanovi, kterým byl Sebastian Cossa z Edmonton Oil Kings.   

Oilers by sice mohli mít za Stuartem Skinnerem v budoucnu větší „díru“ v systému, co se brankářů týče, a klidně mohli Wallstedta vzít. Ale když generální manažer Wild Bill Guerin přispěchal s obchodní nabídkou, Oilers na ní kývli a svého výběru na dvacáté pozici se vzdali ve prospěch Wild.  Skinner měl v Bakersfieldu vynikající sezónu, nedávno Oilers podepsali smlouvu s ruským talentem Ilyou Konovalovem a v systému mají ještě kanadskou naději Oliviera Rodrigua. Zjevně se jim více líbil zmíněný Sebastian Cossa, ale před Wallstedtem dali přednost útočné síle v podobě Xaviera Bourgaulta. Podle vyjádření některých skautů Oilers měli na seznamu jako prioritu dvě jména – Cossa nebo Bourgault. Zbytek je již historie. Možná nakonec nebyla náhoda, že Wallstedta ignorovalo 18 klubů před Oilers. Nicméně efekt tohoto rozhodnutí ukáže až čas. Nezbývá než věřit, že oddělení skautingu udělalo pro klub to nejlepší, co bylo v danou chvíli možné.

Pojďme se tedy detailněji podívat na náš první výběr.Většinu informací v tomto článku jsem načerpal z různých kanadských zdrojů, které publikovaly vesměs v deníku Edmonton Sun. Xavier Bourgault se v loňské sezoně umístil na 14. příčce kanadského bodování juniorské QMJHL. Ve 29 zápasech si do statistik připsal 20 branek a stejný počet asistencí. V předešlé sezoně coby nováček posbíral ve stejné soutěži v 63 utkáních 71 kanadských bodů (33+38). Rodák z provincie Quebec patří k hokejistům s menším vzrůstem. Ve svých osmnácti letech měří 183 cm a váží 78 kg. Pokud bychom jej měli přirovnat k nějakému hráči ze stávajícího kádru Naftařů, tak bez přemýšlení vystřelím jedno jméno – Kailer Yamamoto. Zajímavostí je, že Bourgault je v klubové historii teprve pátým hokejistou, kterého Oilers zvolili na první příčce z QMJHL. Před ním to byli v roce 1979 Kevin Lowe, v roce 1988 Frankie Leroux, v roce 2001 Aleš Hemský a v roce 2003 Marc Pouliot.   

Vzhledem k tomu, že quebecká juniorská soutěž odehrála v Kanadě během covidu největší porci zápasů ze všech juniorských lig (OHL se nerozeběhla vůbec a WHL měla velmi okleštěný program), měli vyhledávači hokejových nadějí poměrně dobré možnosti, jak si tohoto mladého hokejistu „proklepnout“. Edmonton by tedy rozhodně neměl pořizovat zajíce v pytli.

Podle vyjádření oddělení skautingu Oilers jde o velmi dobrého útočníka s vynikajícím herním viděním a s dovednostmi na vysoké úrovni. Vedoucí amatérského skautingu Oilers Tyler Wright o něm doslova řekl: „Může hrát s elitními hráči a toto zjištění pro nás bylo velmi atraktivní. Jeho tréninková morálka je doslova bezchybná a udělal na nás dojem i mimo led. Rozhovor s ním byl velmi působivý.“ Bourgault, jehož matka provozuje vlastní kadeřnictví a otec pracuje v továrně na automobily Ford, dovede hrát jako většina juniorů na dvou pozicích v útoku. „Začínal jsem jako centr, ale posledních pár let hraji pravé křídlo. Považuji se za dobrého tvůrce hry a dokážu ze svých spoluhráčů dělat lepší hokejisty,“ prozradil mladík, který v říjnu oslaví devatenácté narozeniny. Předpokládá se, že následující sezonu ještě odehraje v juniorce a od další ročníku by se zařadil mezi profesionály.

Pojďme se podívat na vyjádření některých skautů na adresu Xaviera Bourgaulta:

Scott Wheeler z The Athletic:

V posledních dvou sezonách v juniorské soutěži zažil působivý progres. V 97 zápasech základní části a play off nastřílel dohromady 53 gólů a připsal si celkem 115 kanadských bodů. Byl druhým nejproduktivnějším hráčem Shawiniganu v obou těchto sezonách. Bourgaultova hra vás nebude zvedat ze sedadel, ale je velmi nebezpečným hráčem a to dokáže mnoha způsoby. Umí velmi dobře klamat tělem a brankáři do poslední chvíle netuší, kam vystřelí. Má skvělé útočné instinkty a před brankou soupeře se často mění v chladnokrevného zabijáka. Nebojí se hrát do těla, kde perfektním bruslařským postojem dokáže kompenzovat svou menší výšku a váhu. Charakterizoval bych ho jako nadprůměrného bruslaře, který je poměrně zodpovědným i směrem dozadu. Celkově ovšem defenziva rozhodně nepatří mezi jeho výkladní skříň. 

Wheelerův kolega z The Athletic, Corey Pronman:

Bourgault je velmi zkušený útočník, který v posledních dvou sezónách v QMJHL zaznamenal velmi dobrou produktivitu. V uplynulé sezoně nastřílel 20 gólů ve 29 zápasech. Bourgault vyniká skvělou kontrolou puku na čepeli své hole. Je sebevědomý, pokouší se elegantně zvládat obtížné herní situace a disponuje skvělými přihrávkami. Není to sice výjimečný bruslař, ale bude schopen bruslit na úrovni NHL a ukázal, že umí zvládat hru ve vysokém tempu. Nechtěl bych popsat Bourgaulta jako fyzického hráče nebo jako prvního chlapa do oslabení, ale dostatečně dobře dokáže vypomoci svému týmu i v obranném pásmu. V NHL má určitě na to, zakotvit mezi šesti nejlepšími útočníky svého klubu.

V rozhovoru s Mikem Morrealem z NHL.com skaut CS Jean-Francois Damphousse řekl:

Myslím, že jeho strop je docela vysoký, úroveň jeho dovedností je působivá. Poslední dva roky byl opravdu důležitým hráčem svého týmu. Má schopnost střílet góly. Je zřejmé, že dobří hráči hrají lépe s dobrými hráči kolem sebe a on to dokázal, když hrál po boku Mavrika Bourqua (z 30. pozice si ho letos vybrali Dallas Stars).

Brayden Olafson – skaut specializující se na QMJHL:

Shawiniganský útočník je jedním ze starších hráčů, které uvidíme v letošním draftu. Po ukončení třetího ročníku v QMJHL se Xavier Bourgualt již vyvinul v hráče, který disponuje spolehlivostí a důsledností. Jeho kombinace technických a silových schopností vede k tomu, že na ledové ploše bývá zpravidla vždy rozdílovým hráčem svého mužstva. Jeho silné stránky se individuálně projevují ve schopnosti být vysoce pohyblivý, a to jak při přenášení puku, tak při hledání příležitostí při hře bez kotouče. Jeho univerzálnost mu také přidává na hodnotě. Stejně jako mnoho jiných mladých hráčů je Bourgault zranitelný, pokud jde o jeho defenzivní hru, zejména o okamžitý efekt jeho zpětné kontroly. Ve své zralosti se osvědčil, ale má několik drobných nedostatků.

Grant McCagg z Recrutes měl na Bourgaulta tuto smíšenou recenzi:

Je velmi zručný, velmi chytrý, má dobrý tah na branku a skvělé hokejové myšlení. Je rychlý, ale znepokojuje mě, že prostě nevyhrává mnoho osobních soubojů. Je to silný mladý muž, takže to není tak, že potřebuje pouze přidat svaly, je to spíše záležitost psychiky. Není měkký, ale prostě nepracuje dost tvrdě. V play off byl hrozný. Občas spíše čekal, než pro něj vybojují jeho spoluhráči puk, s jeho fyzickou kondicí bych ho rád viděl, jak se o ten kotouč pere více. Existuje příliš mnoho obav o to, jak tvrdě bude pracovat, když se hra nebude vyvíjet podle jeho představ. Pozitivní pro mě naopak je, že letos opravdu velmi zlepšil své bruslení a ještě více na ledě prokazoval rozvoj svých silných stránek.

Draft Prospects Hockey Team vydal převážně pozitivní zprávu:

Ofenzivně smýšlející útočník s šikovnýma rukama a čichem na góly. Xavier hraje v tempu, využívá své chytrosti a silného postavení k vytvoření nebezpečných šancí. Jeho bruslení se stále zlepšuje, ale je to oblast, na kterou je třeba se neustále zaměřovat a pracovat na ní. Je také třeba pracovat na jeho rychlosti a výbušnosti. Nevyniká příliš v osobních soubojích, které spíše nevyhledává. Je velmi nebezpečným útočníkem. Když dostane puk na hokejku, je skvělým střelcem a také solidním tvůrcem hry. Může řídit hru. Jeho střela je perfektní. Může překvapit brankáře změnou uvolnění při své střelbě. V těsných oblastech ledové plochy dobře ovládá puk. Když jde do branky, je velmi dobrý v tečování střel od svých spoluhráčů. Bude muset ještě zesílit, aby mohl být efektivnější v osobních soubojích. Velmi kreativní s pukem. Nutí soupeře, aby respektoval skutečnost, že může buď střílet, nebo přihrávat, je velmi těžce předvídatelný. Přestože jeho obranná hra ve výše uvedených zprávách zaznamenává spíše kritický charakter, byl paradoxně v tomto ohledu vysoce hodnocen jednou z nejlepších analytických služeb, jak mi sdělil můj kolega.

Toť řeč těch nejpovolanějších, tedy amatérských skautů. V kostce by se dalo říci, že je Bourgault opravdu silným univerzálním hráčem, jehož hra by se dala přirovnat například k Jeanu-Gabrielu Pageau. Někteří v něm dokonce spatřují budoucího Patrice Bergerona. Vše ukáže až čas. Doufejme, že se v budoucnu stane Bourgault platným členem základní sestavy Oilers a pokud jeho rozvoj bude pokračovat v nastavených kolejích, mohl by se jednou stát i rozdílovým hráčem, který bude střílet branky po boku Connora McDavida nebo Leona Draisaitla. Nezbývá než si přát, aby hlavně nenapodobil svého jmenovce z kultovního snímku Goon Xaviera LaFlamma…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *