Edmontonu vstup do nové sezony vyšel na výbornou. To je fakt, který už svěřencům Dave Tippetta nikdo nevezme. Oilers momentálně kralují Západní konferenci, McDavid s Draisaitlem ovládají kanadské bodování NHL a nejlepším střelcem ligy je James Neal společně s Davidem Pastrňákem. Pro mnohé příznivce albertského klubu mohou současné dny evokovat nádherný hokejový sen, na který bez nadsázky čekali dlouhé roky. 

Aby tohle snění mohlo trvat co nejdéle, je zapotřebí, aby hokejisté z nejseverněji položené destinace NHL pokračovali v poctivé práci. Poslední utkání s Flyers ukázalo, že ne vždy v hokeji zvítězí lepší tým. Dovoluji si tvrdit, že nebýt skvělého Koskinena v brance a nadpřirozených schopností Connora McDavida, oba body by putovaly do chlupaté náruče Jakuba Voráčka, ehm Grittyho. Naštěstí hlavní trenér Tippett po zápase všechny neduhy svého mužstva přesně pojmenoval a nenechal se ukonejšit na oko bezproblémovou výhrou. Na můj vkus čelili Oilers Philadelphii až s příliš velkou dávkou profesorské hry a s vyčkávací taktikou. Nebýt momentu, kdy McJesus jako správný kapitán vzal veškerou zodpovědnost na své magicky rychlé brusle, mohlo být s jeho týmem zle. Ale dva body jsou doma a na způsob, jakým jich bylo dosaženo, se za pár dní nikdo ptát nebude. Nezbývá než dále tvrdě pracovat a navázat na dobré výkony z tripu po stadionech soupeřů z Východní konference.

Zápas proti Red Wings bude prvním ze dvou setkání mezi oběma soupeři v letošní sezoně. Odveta je na programu v detroitské Little Caesars Areně už 29. října. V loňském ročníku zvítězil jednou Edmonton a jednou se radoval jeho soupeř ze státu Michigan. Pokud se ovšem zaměříme na posledním osm vzájemných soubojů, tak zde mají jasně navrch Oilers s bilancí 5-2-1.

Detroitu se vstup do sezony vydařil poměrně nad očekávání a nebýt posledního výbuchu na ledě Calgary v podobě vysoké porážky 1:5, chlubili by se hokejisté z Motown vyrovnanou bilancí 3 výher a 3 porážek. Jedním dechem je ovšem nutné uvést, že zmíněná 3 vítězství zaknihovali Red Wings v rámci prvních 4 odehraných zápasů a momentálně mají na svém kontě naopak 3 porážky v řadě.

Nejproduktivnějším hráčem vzájemných zápasů je na straně Oilers James Neal, jenž ve své bohaté kariéře v dresu 5 různých klubů zaznamenal v bitvách s Detroitem 7 branek a 9 asistencí. Na druhém místě je Connor McDavid s 2 brankami a 7 asistencemi. V dresu Rudých Křídel se proti Edmontonu dlouhodobě nejvíce daří Valtteri Filppulovi s bilancí 12 gólů a 11 asistencí a Justinu Abdelkaderovi s 5 góly a 11 asistencemi.

V Rogers Place by mohl být k vidění opět další ofenzivně laděný zápas. Detroit zatím patří k nejhůře bránícím celkům probíhající sezony, na druhou stranu Oilers disponují skvěle šlapající útočnou vozbou. Ta je pochopitelně vystavěna především na precizní souhře Connora McDavida a Leona Draisaitla. Oba dohromady zatím v 7 zápasech posbírali 32 kanadských bodů. Naposledy v NHL na začátku sezony podobným způsobem válela v roce 1995 dvojice Jágr – Lemieux z Pittsburghu Penguins. Oba jmenovaní rovněž dokázali nasbírat v úvodních 7 zápasech 15 a více kanadských bodů. A já se tedy ptám svých kolegů z redakce: „Stále chceme Leona vyměnit?“ Odpověď raději nebudu domýšlet, ale jsem přesvědčený o tom, že moji kluboví souputníci by i tak posmrkali spoustu kapesníků, kdyby k této šílenosti někdy došlo. Myslím, že v současné NHL bychom těžko hledali Dynamic Duo podobných kvalit a navíc v tak parádním hokejovém věku. Mírným zklamáním zejména pro slovenské příznivce Edmontonu je naopak klesající míra prostoru pro forvarda Tomáše Jurča. Ten do přípravných zápasů vtrhl doslova jako velká voda a měl zaděláno na místo v první útočné formaci vedle McDavida. Ovšem drobné zranění jeho start do sezony odložilo a tak dostal zprvu příležitost ve třetí a posléze ve druhé formaci po boku Jamese Neala. Od utkání v Newarku ovšem šly jeho výkony rapidně dolů a v posledním zápase proti Flyers strávil na ledě již pouze necelých 8 minut ve čtvrtém útoku vedle Markuse Granlunda a Joshe Archibalda. Kurt Leavins z deníku Edmonton Journal jeho výkon proti Letcům ohodnotil trefně jako „bídný“. „Zatím to není nic extra, na druhou stranu hraji více než v minulosti. Věřím, že svými výkony trenéry přesvědčím, abych znovu dostal na ledě více prostoru,“ svěřil se Jurčo slovenskému periodiku Nový Čas. A co košický rodák říká na skvělý vstup jeho týmu do sezony? „Myslím si, že všechno je v pořádku a funguje tak, jak má. Mnoho lidí asi nečekalo, že budeme mít tak super vstup do sezony. Proto je nálada v kabině výborná, i když víme, že jsme teprve na začátku dlouhé cesty.“

V týmu Detroitu je zatím nejproduktivnějším hráčem Anthony Mantha, jenž v 7 odehraných duelech zatížil konto soupeřových brankářů už 6 góly, ke kterým přidal 4 asistence. Povedlo se mu zejména utkání proti Dallasu, který při výhře 4:3 sám popravil čtyřmi góly. Zdatně mu sekundují spoluhráči z útoku Dylan Larkin a Tyler Bertuzzi. Tenhle útok v prvních zápasech sezony rozebíral obrany protivníků doslova jako kostičky z lega.

V brance Red Wings by se měl dnes podle všeobecných zvyklostí objevit zatím úspěšnější z dvojice detroitských brankářů, a sice Jonathan Bernier. Jeho kolega Jimmy Howard totiž odchytal předchozí utkání na ledě Calgary Flames. Oba maskovaní muži si porci zápasů zatím rozdělili v poměru 4:3 pro druhého jmenovaného. Podobný systém pravidelné rotace brankářů ctí v letošní sezoně i Edmonton a nutno podotknout, že je zatím vlastně úplně jedno, kdo z dvojice Koskinen – Smith mezi tyčemi stojí. Oba totiž chytají skvěle. Finský čahoun v posledním zápase proti Philadelphii kryl 49 (!) střel soupeře, Smith se naopak blýskl na ledě Rangers i Chicaga. Startující gólman zatím určen Davem Tippettem nebyl, nicméně se domnívám, že do akce půjde Mike Smith.

Detroit má aktuálně na marodce Adama Erneho, Johana Franzena, Jonathana Ericssona a Chase Pearsona. Injury list povážlivě bobtná i v táboře Olejářů. K dlouhodobě zraněnému obránci Adamu Larssonovi přibyl útočník Joakim Nygard, který bude 2 – 4 týdny léčit poraněná žebra a také obránce Joel Persson, jenž by se měl zhruba 7 – 10 dní zotavovat z otřesu mozku. Zdá se, že švédští hráči v dresu Edmontonu se stávají velmi ohroženým druhem. Vzhledem k této situaci byl do prvního týmu narychlo povolán z Bakesrfieldu obránce William Lagesson, mimochodem Švéd.

Anií v dnešním preview neopomenu podívat se na pár statistických zajímavostí. Connor McDavid (2.43) a Leon Draisaitl (2.14) jsou aktuálně dva ze tří hokejistů v NHL, kteří nyní produkují více než dva kanadské body na zápas. Třetím je útočník Rangers Mika Zibanejad (2,00). James Neal potřeboval k dosavadním 8 vstřeleným gólům 23 střeleckých pokusů, což vykazuje velmi slušnou hodnotu 34,8 % úspěšnosti střelby. Oilers zatím vyhráli všechny tři zápasy, v kterých se jako první radovali ze vstřelené branky. Oilers letos nastříleli už 12 gólů v třetích třetinách, zatímco Red Wings v poslední části hry naopak 12 branek obdrželi.

Utkání s Detroitem má v sobě ještě jeden nevšední a vpravdě historický náboj. Edmontonští totiž nastoupí do duelu poprvé ve zbrusu nové sadě alternativních zápasových trikotů. Pracovně jsem je v jednom ze svých předchozích článků nazval „Friday dress code“, neboť v nich budou Olejáři nastupovat výhradně do vybraných pátečních domácích zápasů. Celkem takových mačů bude v letošní sezoně deset. Dresy jsou inspirované nejnovějšími trendy. Podle oficiálního textu výrobce by měly zaujmout především zcela novým přístupem k tradičnímu pojetí s důrazem na zvýraznění svébytné hokejové kultury v módním „street stylu“. Návrháři úplně opustili tradiční oranžovo-modro-bílou kombinaci a celý design vměstnali pouze do moderní dvoubarevné palety. Dresy působí futuristicky a  designové prvky mají zredukované na minimum. Vše se řídí heslem – v jednoduchosti je krása. I to je důvod, proč na uniformách zcela absentuje bílá barva a jasně dominuje elegantní temně modrý odstín. Pruhy na rukávech mají mnohem menší šířku, než na standartních dresech a výrazné klubové logo spolu s vysoce kontrastními barvami dodávají celku ultramoderní vzhled. Čísla na zádech jsou o 15 % větší než na klasických sadách a jsou navržena v lesklém provedení. Nezbývá než doufat, že nové dresy přinesou jejich nositelům štěstí a historicky první utkání v nich ozdobí ziskem dvou bodů.

Zápas začíná v sobotu ve 3:00 SEČ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *