Hokejisté Edmontonu se během posledních týdnů dostali do obří herní i výsledkové krize, která aktuálně vyústila v propad mimo postupové pozice do play off. Ještě zhruba před měsícem se přitom Olejáři přetahovali se St. Louis o prvenství v Západní konferenci. Skoro se té kruté realitě ani nechce věřit že? Během měsíce prosince ovšem svěřenci Dave Tippetta zaznamenali ze 13 zápasů pouhé 4 výhry a aktuálně jim patří až devátá nepostupová příčka v Západní konferenci. V týmu je momentálně špatně snad úplně všechno. V zápasech chybí bojovnost, zápal i zdravá agresivita. Hráči si nevěří, není nikdo, kdo by na sebe vzal zodpovědnost a strhl vývoj utkání na stranu Oilers. Aktuálně tahle role nesedí ani McDavidovi s Draisaitlem, kteří se na ledě trápí spolu s celým mužstvem. Nic na tom nemění ani fakt, že oba stále patří k lídrům kanadského bodování celé NHL. První jmenovaný alespoň hraje se zápalem a s vůlí vše zlomit, jeho německý parťák ovšem v posledních zápasech dává průchod své frustraci. Sympatické je, že sám Draisaitl přiznal v rozhovoru pro kanadskou televizi TSN, že jeho hra stojí…slušně řečeno za starou bačkoru. Sám použil mnohem ostřejší výraz. Jak říká stará hokejová pravda, každý úspěšný tým by měl vycházet ze zabezpečené obrany a měl by disponovat kvalitním brankářem. Na začátku úspěšné duo Smith – Koskinen se ovšem v těchto dnech také hledá, tým inkasuje laciné branky a jeho maskovaní muži nechytí nic navíc. Obrana vyrábí školácké chyby jako na běžícím páse a nejvíce „hoří“ beci, na kterých by to naopak vše mělo stát. Hra Nurse, Larssona, Klefboma a Beara je ovšem v posledních týdnech doslova zoufalá. Jak už jsem zmínil v jednom ze svých minulých preview, de facto se opakuje situace z loňské sezony, kdy Oilers přišli díky černé sérii během prosince o spoustu důležitých bodů, které v konečném účtování Olejářům citelně scházely. Dokáže se letos parta kolem kapitána McDavida vzepřít svému osudu?

Bude se James Neal radovat proti Rangers i tentokrát?

Otázkou je, jak si se situací poradí nový managment v čele s generálním manažerem Kenem Hollandem. Ten je známý tím, že zbytečně k zásadním trejdům v rozjeté sezoně nesáhne. Po potupné prohře 1:5 v ostře sledovaném derby s Flames zatím došlo pouze k přesunu na trase Edmonton – Bakersfield, kdy na farmu přes waiver zamířili útočník Markus Granlund a obránce Brandon Manning. V prvním týmu je nahradí forvard Kailer Yamamoto a švédský zadák William Lagesson. Třiadvacetiletý Švéd by se tak konečně mohl dočkat své premiéry v NHL. Jednoho povolání se v letošním ročníku již dočkal, do akce jej však tehdy Dave Tippett neposlal. Rodák z Göteborgu je dle informací z centrálního skautingu silným obráncem, který dokáže během sezony nasbírat i pár kanadských bodů. Jeho hlavní devíza je ovšem ve vlastním obranném pásmu. Disponuje vynikající fyzickou hrou a nebojí se na ledě řádně přitvrdit. Jeho slabinou může být ovšem horší bruslení. Osobně bych se rozhodně nebál mu šanci dát, těžko bude hrát hůře než v současně době hrají naši elitní obránci. Mladíček Yamamoto, kterého si Oilers vybrali jako svou první volbu v draftu v roce 2017 (celkově z 22. místa), trénoval ve formaci s Leonem Draisaitlem a s Joakimem Nygardem. K Nygardovi si ještě neodpustím jednu perličku – v rámci nedělních Skills Competition, tedy jakýchsi klubových dovednostních soutěží, kterými tradičně v Edmontonu baví na konci roku své fanoušky, předčil tento švédský štírek v rychlostní soutěži dokonce i samotného Connora McDavida.

Vzhledem k tomu, že Rangers nemám díky jejich lokaci ve Východní konferenci detailněji nastudované, požádal jsem o pomoc svého kamaráda a kolegu redaktora z webu hokejovekralupy.cz Davida Palána, který je zapáleným fanouškem týmu z Big Apple. Následující náhled do kuchyně Rangers tedy pochází z jeho pera a já mu za něj tímto velmi děkuji.

Kdo se bude chtít v dresu Rangers určitě vytáhnout, bude Edmontonem nechtěný Ryan Strome. Kanadského útočníka získali Oilers v červnu roku 2017 od Islanders výměnou za Jordana Eberleho. Když měl však po 18 zápasech loňské sezóny na kontě pouhé dva body, hledal klub z Alberty způsob, jak se ho zbavit, čehož využili právě Rangers. Ti ho získali do vlastních řad za Ryana Spoonera, který měl v tu dobu stejně „bohaté“ bodové konto jako Strome. Zatímco Spooner se však v Albertě příliš „neohřál“ a po 25 zápasech a 3 získaných bodech putoval přes farmu v Bakersfieldu do Vancouveru (momentálně už hájí barvy běloruského Minsku v KHL), Ryan Strome prožívá v barvách Blueshirts životní sezónu. V elitní formaci se zabydlel po boku ruského šikuly Artěmije Panarina, vedle něhož sbírá téměř bod na zápas a útočí na své bodové maximum ze sezóny 2014-2015, jíž zakončil s 50 body na kontě. K tomuto číslu už se od té doby Ryan Strome zdaleka ani nepřiblížil, pokud však udrží stávající trend a vyhne se zraněním, mohl by tento ročník zakončit s minimálně 75 bodovým kontem. Zajímavostí je, že první z tuto sezónu nasbíraných bodů, si Strome připsal v domácím utkání právě proti Edmontonu Oilers.

Ryan Strome si svými výkony vysloužil místo i v přesilové hře, která bude v utkání s Oilers další velkou zbraní Rangers, přestože úspěšnost jejich využívaní týmu z Manhattanu v posledních zápasech poklesla. Když se však podíváme na složení první přesilovkové formace, v níž kromě Stroma nastupuje mladý a stále se zlepšující nejproduktivnější obránce newyorského mužstva Tony DeAngelo, na pozici falešného obránce tvoří hru Artěmij Panarin, na jehož přihrávku čeká na pozici centra kanonýr Mika Zibanejad, je jasné, že bránící čtveřici Edmontonu jednoduchá situace v početní nevýhodě rozhodně nečeká. Na Zibanejada si navíc Olejáři budou muset dát pozor nejen při hře v edmontonské početní nevýhodě, ale i výhodě, ať ji hraje Edmonton jakkoliv efektivně. Švédský útočník s íránskými kořeny totiž patří mezi pětici hráčů ligy, kteří se dělí o první pozici v počtu nastřílených branek ve vlastním oslabení. Celkem už v tomto ročníku nastřílel tři a nebýt měsíčního výpadku z důvodu zranění, mohlo jich být klidně více. Za nerovnovážného počtu hráčů na ledě si tento specialista na tyto herní situace připsal už 9 branek z celkových 15 po pouhých 25 odehraných zápasech. Celková úspěšnost střelby švédského snajpra momentálně atakuje hranici 19%.

Komu se z manhattanského mužstva naopak momentálně vůbec nedaří, je mladý finský talent Kaapo Kakko. Dvojka posledního draftu nezačala svůj první ročník v lize nijak špatně. Obzvláště poté, co si v médiích hlasitě řekl o více prostoru na ledě a následně ho dostal, dokázal sbírat osm dalších utkání v průměru bod na zápas. Výkonnostní výkyvy se od 18letého mladíka dají očekávat, ovšem v posledních 5 zápasech nejen že nezapsal jediný bod, ale dokonce dokázal dohromady jen dvakrát vystřelit na bránu soupeře. V tabulce pravdy si navíc připsal 5 záporných bodů a v posledním utkání se mu ice-time snížil na vůbec nejnižší hodnotu v této sezóně, když strávil jen něco málo přes 9 minut na ledě.

Brankoviště mají v New Yorku výborně pokryté.

Na co se však newyorští Jezdci budou moci jistě tradičně spolehnout, jsou oba brankáři. Henrik Lundqvist už sice není tou neotřesitelnou jedničkou v brankovišti Rangers, nicméně stále dokáže svými zákroky zvedat fanoušky ze sedadel a některá vítězství doslova ukrást pro svůj tým. V šesti zápasech aktuálního ročníku šlo na manhattanského „krále“ 42 a více střel, čtyři z nich dokázal švédský fantóm vyhrát a ve dvou z nich dokonce nepustil více než dvě branky (mezi nimi i zápas v Carolině, kde šlo na Lundqvista 47 střel). Rovnovážnou zápasovou porci však dostává i neméně spolehlivý bulharský rodák s ruským občanstvím Alexandar Georgiev, který dokonce inkasuje o 0,12 branky na zápas méně než švédský veterán a narozdíl od něj už si letos připsal i dvě vychytaná čistá konta.

Zajímavosti:

Poslední dvě výhry nad Carolinou a nad Torontem posunuly New York Rangers na šestou příčku v Metropolitní divizi. Na poslední divokou kartu ztrácí aktuálně Jezdci 6 bodů.

Connor McDavid získal v sedmi vzájemných utkáních s Rangers 11 kanadských bodů za 5 branek a 6 asistencí. V posledních 4 utkáních s Rangers navíc dosáhl vždy na více než 1 kanadský bod.

Edmonton Oilers během prosince inkasovali v průměru 3,62 gólů na zápas, což je v tomto ohledu řadí na 29. ligovou příčku.

Edmonton Oilers v posledních třech vzájemných utkáních s Rangers pokaždé zvítězili.

Rangers mají aktuálně na marodce českého obránce Libora Hájka, který má problémy s kolenem. Mimo hru je také útočník Brendan Lemieux, který má pro změnu zlomenou ruku. Edmonton pro dnešní utkání disponuje kompletním kádrem. Zraněn je pouze obránce Brandon Manning, který byl ovšem v minulých dnech poslán jako nechtěný na farmu do Bakersfieldu. V brance Jezdců byl potvrzen jako startující gólman Alexandar Georgiev. Obsazení brankoviště Olejářů je zatím zahaleno rouškou tajemství, ale osobně bych se přikláněl spíše k nasazení Mika Smithe, a to i vzhledem ke střídání Koskinena v posledním utkání s Calgary Flames.

V závěru dnešního preview se ještě vraťme na skok domů resp. na Moravu a do Slezska. V Ostravě a Třinci již naplno běží juniorské mistrovství světa a tak je ten správný čas podívat se na to, jak se na této akci zatím daří hráčům Edmontonu Oilers:

Obránce Philip Broberg zatím v dresu Tre kronor odehrál všechna tři utkání základní skupiny. Do statistik si nepřipsal žádný kanadský bod a naopak zaznamenal 4 mínusové body za pobyt na ledě při inkasovaných gólech. Mezi švédskými beky se tak jedná o nejhorší dosažené číslo. Celkem pětkrát střelecky ohrozil branky soupeřů.

Kanadský gólman Olivier Rodrigue nakonec dostal Černého Petra a ve výběru javorových listů plní pouze roli brankářské trojky. Do akce se tak zatím nedostal, přednost dostávají jeho kolegové Nicolas Daws a Joel Hofer.

Útočník Kanady Raphael Lavoie zatím odehrál všechna tři utkání základní skupiny a do statistik si zapsal jednu asistenci a jeden mínusový bod. Na branky soupeřů vyslal dosud stejně jako Broberg pět střeleckých pokusů.

V dresu reprezentace České republiky odehrál všechny tři zápasy základní skupiny další mladík draftovaný Oilers, a sice pardubický odchovanec Matěj Blümel. Dokázal se jednou zapsat do střelecké listiny a v kolonce plus mínus má zatím jeden kladný bod.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *