Po pondělní hladké výhře nad Montrealem se dnes a opět doma střetneme se stejným soupeřem podruhé. S Motrealem si poté zahrajeme ještě dvakrát těsně před koncem sezóny 10. a 12. května.

V pondělí to byl divný zápas. Ve vyrovnané první třetině nebyl kvůli coach challenge uznán gól McDavidovi a ve druhé třetině šel nakonec do vedení Montreal po bleskurychlé a milimetrové akci veteránů Coreyho Perryho, který nahrával a Erica Staala, který zakončoval. U Staala je zajímavé, že po trejdu z Buffala nastoupil 6. dubna do prvního zápasu proti Edmontonu a hned vstřelil gól. Tehdy Habs vyhráli 3:2 PP. Poté Staal sedmkrát za sebou vůbec nebodoval a pak až zase v pondělí proti Edmontonu a opět z toho byl gól. Ale byl osamocený. I když po dvou třetinách ukazatel skóre hlásil 0:1 pro Montreal. Edmonton na svého soupeře ale v poslední části vlétl a snažil se s nepříznivým stavem rázně něco udělat. 19 střel za třetí třetinu jsou toho důkazem – někdy tolik nedokážeme vystřelit ani za celý zápas 🙂 Stav se ale měnil až v 51 minutě, když McDavid našel na kruhu Ethana Beara a ten propálil Jakea Allena.

Po dalších čtyřech minutách to vzal na sebe sám kapitán McDavid, který ze svého obranného pásma brilantně prokličkoval celým kluzištěm a ještě dokázal skórovat. Neskutečná akce, jedna z těch, která se nesmazatelně zapíše do hokejových dějin a kterou budou asi hodněkrát opakovat. Obránci Montrealu Edmundson s Petrym asi ten večer neměli lehké spaní, protože McDavid mezi nimi prosvištěl jako střela.

Poté ještě opět nezničitelný McDavid vyslal do akce Jesseho Puljujarviho, který byl o kousek dál než předtím McDavid, ale ne o moc a také o více než půlku kluziště pláchl do sólového nájezdu a skvěle zakončil. 3:1 a od Jesseho konečně skvělá práce. Poté Habs odvolali brankáře a při úniku Kailer Yamamoto nezištně naservíroval puk Devinu Shoreovi, který pečetil výhru 4:1. No, to bychom měli. Většinu zápasu Montreal nebyl horší, Edmonton ukázal větší kvalitu. Montreal měl určitě ale smůlu v tom, že přišel o svoji brankářskou jedničku Careyho Price, který se srazil s Alexem Chiassonem. Price odstoupil po první třetině a kvůli podezření na otřes mozku bude Montrealu chybět nejméně týden. Místo jedničky tak přebírá Jake Allen a dvojky mladý Cayden Primeau.

Tento mladík by měl údajně v letošní sezóně debutovat v dalším zápase v Calgary, kdežto dnes v Edmontonu bude chytat Jake Allen, který je již potvrzen. Primeau jinak za Montreal již odchytal 2 zápasy v minulé sezóně. Montrealu bude kromě Price chybět ještě Brendan Gallagher, který je se zlomeným palcem mimo hru dlouhodobě. Ofenzivní obránce Erik Gustafsson je na covidové listině. Z té se vrací naopak další bek Jon Merrill. Montreal nyní 13 kol – z jejich pohledu – drží poslední čtvrté postupové místo v divizi. Nyní má před pátým Calgary náskok 6 bodů. O další 2 body zpět je Vancouver, který má ale vinou vleklých covidových problémů nejméně zápasů a bude jich hrát ještě 17. Poslední Ottawě oproti tomu již zbývá odehrát jen 10 zápasů a na Montreal ztrácí 11 bodů, což je již z mého pohledu utopie.

Carey Price je opět zraněný

Edmonton je nyní na třetím místě, bod za Winnipegem. Předtím suverénnímu Torontu, které dlouho vládlo celé lize začíná poslední dobou docházet dech. Maple Leafs prohráli posledních 5 zápasů v řadě, naposledy včera 6:3 ve Vancouveru. Zde lovil 5 puků ze své sítě David Rittich. Torontu se tak náskok snížil a na druhý Winnipeg má už jen 4 body a na Edmonton 5. Edmonton nyní drží skvělou osmizápasovou sérii na domácím ledě, kde neprohrál již od 7. března. Poslední, kdo v Rogers Place v Edmontonu vyhrál, bylo Toronto. VYHRAJEME DNES PO DEVÁTÉ?

Po deváté a s Nugetkou v sestavě? Ano. Nugent-Hopkins s týmem včera již trénoval a podle videa vypadá dobře. Jeho absence trvala 4 zápasy. Jinak kromě dlouhodobých marodů Koekkoeka a Klefboma je tým kompletní. Ať to vydrží, hlavně nyní před blížícím se play off. Jen ještě připomínám, že nová posila Dmitry Kulikov je stále v povinné karanténě při přesunu mezi USA a Kanadou. V sestavě by jsme ho ale mohli vidět již v dalším zápase ve Winnipegu. Po dnešním mači totiž čeká Edmonton pětidenní pauza. S návratem Nugenta-Hopkinse do sestavy se Gaetan Haas odsune nejspíše do čtvrté formace vedle Kassiana a univerzál Devin Shore k nim na křídlo a Joakim Nygard by se měl opět posadit. Nygard po dlouhé době odehrál 2 poslední zápasy, ve kterých nebodoval. V obou měl ice-time přes 8 minut. Možná, že ale Haas nahradí ve třetí formaci na centru Khairu, který má údajně problémy se zády, ale spíše by měl hrát.

Nugetka by se dnes měl vrátit do sestavy Edmontonu

V brance Edmontonu by měl opět nastoupit Mike Smith.

Leon Draisaitl může i dnes překonat rekord svého krajana Marca Struma, který coby nejlepší německý hráč získal 488 bodů v NHL. Draisaitl jich má nyní o 3 méně. Ale vzhledem k tomu, kolik toho má Draisaitl ve svých 25 letecj ještě před sebou, bude nejlepším Němcem asi ještě poté na hodně dlouho.

Edmonton je jinak třetí nejlepší tým ligy v úspěšnosti využití přesilovek – 26,2%. V horizontu 10 posledních vzájemných zápasů je bilance vyrovnaná, každý tým vyhrál pětkrát. Connor McDavid stále vládne produktivitě ligy se 74 body. O 11 bodů za ním je Leon Draisaitl. O dalších 6 za Draisaitlem je Patrick Kane. Nejproduktivnějším hráčem Montrealu je Tyler Toffoli s 32 body. No, to bychom měli…

Zápas v Rogers Place v Edmontonu začíná dnes ve 4:00 SEČ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *