Trip na Východním pobřeží USA, konkrétně ve státech New York a New Jersey vypadal ještě začátkem třetí třetiny posledního zápasu s Rangers jako naprosté fiasko, ale nakonec se podařilo zachránit čest a odvézt alespoň 2 body.

To byl zápas! Nic pro slabé povahy. Rangers vedli po dvou třetinách 3:0 a to jim ještě nebyly uznány dva góly úspěšnou coach challenge a jeden další se ještě přezkoumával u videa. Teoreticky to tak mohlo být tedy klidně 6:0. Čas 44:40, Evan Bouchard střílí svůj první gól v sezóně a snižuje na 3:1. Jen pár minut poté to na sebe opět bere Bouchard a už to je 3:2. Pak Dylan Holloway střílí svůj první gól v NHL – konečně. U všech tří gólů si připsal asistenci Ryan McLeod, takže resumé 0+3, pěkné.

A nakonec přichází zbytečné, ale zápas rozhodující vyloučení domácího Lafreniéreho, díky které dostali Oilers pro Rangers smrtící přesilovku. Tady musím znovu vypíchnout opravdu vynikající přesnou přihrávku Nugenta-Hopkinse na před brankou číhajícího Draisaitla, který tak rozhodl o výhře Oilers 4:3. Uff.

Tady bych jenom podotknul, že Leon je naprostý král!

No, tohle byla celkem síla. V zápase bylo vidět hodně individuálních výkonů, ať už pozitivních nebo negativních. Tak předně bych se pozastavil u první formace Oilers ve složení Draisaitl – McDavid – Puljujarvi. Tady ta chemie podle mne vůbec nefungovala. Draisaitl mi na ledě přišel, že není ve své kůži a myslím si, že je chybou stavět ho na křídlo. Pokud jde o krátkodobou záležitost a zvláštní situace, tak samozřejmě v pořádku, ale takto dlouhodobě mu to moc nesedí, spíše by měl vést vlastní formaci. Puljujarvi byl opět na ledě jako splašený kůň. Ostatní tři formace hrály celkem slušně.

Nugent-Hopkins si s Hymanem sedne, jsou na sebe zvyklí jak z přesilovek, tak z oslabení, ale myslím, že oba dva předvádějí své nejlepší výkony tehdy, když jsou podporou pro naše hvězdy Draisaitla s McDavidem, a ne když oni sami mají být hlavním motorem, v tomto případě druhé formace. Nugent-Hopkins s Hymanem jsou v naší sestavě natolik unikátními hráči, že si sednou prakticky s každým, kam je dáte a všude jsou výborní, ale jsou to takoví hokejoví labradoři, podpora a věrnost. Oni nejsou ti, kteří by měli samostatně táhnout káru. Myslím, že je velká škoda toho nevyužívat. Velice se mi opět líbil výkon Warrena Foegeleho, který se rval jako lev a měl i několik slibných příležitostí, ale Foegele ani ne v půlce třetí třetiny odešel do kabin kvůli zranění.

Foegele zápas v Madison Square Garden nedohrál

Co naopak nebylo dobré, byla defenziva v čele s opět laxním Nursem. Bylo tam opět moc okének a tentokrát i individuálních chyb. Rozebírat opět každého z nich by bylo házení hrachu na zeď. Budu se opakovat, ale obrana potřebuje nutně pročistit a potřebuje závan svěžího větru a stojím si za tím, že musí přijít nějaký trejd a klidně bych se někoho z naší defenzivy zbavil, v tomto složení totiž nefunguje.

Zastavím se ale u Philipa Broberga, který letos odehrál první ligový zápas. Broberg působil nervózně a moc nestíhal. Nejvíc na sebe upozornil v negativním smyslu, když se nechal u druhého gólu Rangers, který ale nebyl pro ofsajd uznán školácky obehrát u mantinelu. Gól nakonec nebyl uznán, ale stejně, bylo až směšné, že se obránce v NHL nechá takto nachytat. Co je pro Broberga ale polehčující okolnost, tak to, že nastoupil do prvního zápasu v NHL v sezóně, a tak se to dá pochopit. Příště se ale musí zlepšit, protože chyby se prostě trestají. Broberg se do zápasu v žádné z hlavních statistik nezapsal.

Pak je tu Jack Campbell. Ten umí hezky mluvit do médií a jeho spoluhráči o něm taktéž, ale realita je, že Campbell je velmi nejistý a pokračoval v tom i v zápase s Rangers, kdy většinu puků vyrážel zbytečně před sebe a vůbec působil nejistě a s jeho protějškem Šesťorkinem se to nedalo vůbec srovnávat. Campbellovi ale držím palce a přeju mu, aby se mu už konečně začilo dařit a aby se chytil.

Co musím ocenit a o čem chci napsat již delší dobu, to je skvělá práce u videa našeho realizačního týmu v čele s Jayem Woodcroftem. Jak víme, Woody je původně videokouč, když na této pozici začínal v Detroitu. Když si totiž vybavíte zápasy zpět a přeberete si situace, kdy si Woodcroft vzal coach challenge, tak má prakticky pokaždé pravdu a nestává se mu, že by se mýlil. V zápase s Rangers to bylo dvakrát, jednou nebyl gól uznán pro ofsajd, podruhé pro nedovolené bránění brankáři v brankovišti. V současném hokeji, který je oproti dřívějším časům takto daleko více svázán pravidly a kdy je možnost coach challenge velmi výrazným hybatelem, který často zcela změní chod zápasu, je to velmi důležitý aspekt, který bychom neměli podceňovat a musíme si říci, že mít takového bystrého trenéra je pro nás velká výhra.

Zpět ke šťastnému střelci Hollowayovi, který v NHL skóroval poprvé v kariéře: “Je to zvláštní a skvělý moment. Bude to skvělá vzpomínka a ten gól si budu navždy pamatovat, takže jsem opravdu nadšený. Trochu mi to trvalo. Určitě je to trochu v hlavě, ale jsem opravdu rád, že jsem dal první gól a doufám, že ještě nějaký dám.“

Co se týče posledních spekulací, tak renomovaní zámořští novináři se do toho celkem pěkně obuli. Tak zatímco Jonathan Willis z The Athletic vidí výměnu Jesseho Puljujarviho do Pittsburghu za Kasperiho Kapanena, tak edmontonští novináři a analytici Bob Stauffer a Rob Brown by obětovali Evana Boucharda, Philipa Broberga nebo Jesseho Puljujarviho za nějakého špičkového hotového obránce. Analytik z TSN Craig Button by pak viděl záchranu v Jakobu Chychrunovi, zatímco Elliott Friedman ze Sportsnet v Johnu Klingbergovi. Tak si vyberte… No nic.

Oilers se vrátili domů do Edmontonu, ale pouze na jediný zápas, protože po dnešním klání s Floridou se pak přesouvají do Chicaga, kde se bude hrát pozítří.

Na včerejším tréninku chyběli Foegele a McLeod. Naopak na ledě již byl s týmem Kailer Yamamoto, jenž laboroval se zraněním krku. Yamamoto nehrál posledních 7 zápasů, a i když již začal s tréninkem, hrát ještě chvíli nebude, naopak byl až teď teprve zapsán na listinu zraněných hráčů. Trenér Woodcroft mluvil o tom, že Foegele a McLeod mají několik šrámů a boulí, ale u Ryana McLeoda to přecejen bude trošku horší než nějaká boule, protože byl zapsán na listinu zraněných hráčů a údajně bude chybět nejméně 3 zápasy. Foegele nedohrál zápas s Rangers, jak bylo zmíněno výše, takže také asi něco bolestivého. Foegele na listinu zraněných zapsán nebyl a poslední update je, že nejde o nic vážného, ale dnes hrát nebude.

Z Bakersfieldu bylo na základě těchto absencí povoláno duo James Hamblin, Tyler Benson. Hamblin za Condors nastoupil k 15 zápasům a zaznamenal 3+6. Hamblin měl velmi povedený kemp a byl s týmem až do úplného začátku sezóny a vypadalo to, že i nastoupí i do prvního ligového zápasu, ale nakonec byl na poslední chvíli jako poslední hráč poslán na farmu.

Hamblin je tedy konečně v prvním týmu a je potvrzeno, že dnes zažije v NHL svůj ligový debut! Ať se daří!!!

Zpět do sestavy se po třech zápasech na tribuně vrací Devin Shore.

V brance Edmontonu dnes nastoupí Stuart Skinner.

Benson s Hamblinem na kempu.

Tyler Benson měl stejně jako Hamblin velmi dobrý kemp a u něj se o setrvání vůbec nepochybovalo. Benson se ale v samém závěru přípravy zranil a byl mimo dlouhou dobu. V Bakersfieldu tak nastoupil pouze do 3 zápasů s bilancí 2 asistencí.

Zajímavostí je, že jak Hamblin, tak Benson jsou místní kluci, čili rodáci z Edmontonu. U tohoto bodu se chci pozastavit, protože Oilers tak nyní mají na soupisce hned čtyři místní rodáky, protože spolu s nimi jsou to pak ještě Stuart Skinner a Brett Kulak. Pro zajímavost jsem si projel současné soupisky všech klubů v NHL a Edmonton je v tomto naprostým unikátem, protože tolik místních hráčů nikdo v sestavě nemá. Nejblíže je Columbus se dvěma hráči, kterými jsou Jack Roslovic a Cole Sillinger a v ostatních klubech je občas už jen jeden hráč, ale v drtivé většině nemají týmy místní rodáky vůbec, včetně Calgary.

Pro některé kluky je hraní v Edmontonu ještě daleko srdcovější věcí, hrají doma…

Když už jsem to tak projížděl, tak mě napadlo, jestli by se dal vytvořit tým jen z rodáků z Edmontonu, hrajících momentálně NHL. Tak nedal. Ale dvě lajny by se dohromady poskládat daly. :o)

1.

B – Stuart Skinner

O – Jared Spurgeon (Min)

O – Brett Kulak

Ú – Jake DeBrusk (Bos)

Ú – Tyler Benson

Ú – Brendan Gallagher (Mon)

2.

B – Eric Comrie (Win)

O – Matt Benning (SJS)

O – Kaiden Guhle (Mon)

Ú – James Hamblin

Ú – Trey Fix-Wolansky (CBJ)

Ú – Dylan Guenther (Ari)

Matt Benning je z hrajících rodáků v jiných klubech momentálně jediným, který v Edmontonu také hrával

Tolik z aktuálních soupisek. Kdybych se totéž udělalo z hráčů, kteří již ukončili kariéru, pak by se dal složit celkem slušný tým, i když v Edmontonu se rodili spíše solidní obránci. Útočníků, kteří tzv udělali díru do světa, těch už tolik nebylo.

B – Kelly Hrudey, Pete Peeters, Jamie McLennan

O – Scott Niedermayer, Dion Phaneuf, Jay Bouwmeester, Darryl Sydor, Dave Babych, Brian Benning

Ú – Mark Messier, Jarome Iginla, Bryan Little, Johnny Bucyk, Daymond Langkow, Jason Chimera

Zpět do reality a na chvíli do Bakersfieldu. Tady musím zmínit pozoruhodných 7 gólů v 15 zápasech u OBRÁNCE Michaela Kesselringa. Toho si Edmonton vybral v draftu 2018 v 6. kole. Možná, že i on by se mohl v budoucnu objevit v prvním týmu. V Bakersfieldu se uchytil veterán Jason Demers, který by také mohl být teoretickou posilou. Trochu zklamáním jsou výkony Raphaela Lavoieho, který byl Edmontonem vybrán v roce 2019 ve 2. Kole z 38. místa. On je jedním z hráčů, kteří se už měli pomalu zapracovávat výše, ale evidentně je jeho růst o dost pomalejší, než se čekalo. Lavoie je v Bakersfieldu již třetí sezónu a letos má z 10 zápasů 2+1.

Kesselring je zajímavým hráčem čekajícím v záloze

S naším dnešním soupeřem Floridou Panthers jsme se utkali poměrně nedávno 12. listopadu a dokázali jsme v Sunrise vyhrát 4:2. Tyson Barrie v tomto zápase vstřelil 2 góly a Stuart Skinner zaznamenal 40 úspěšných zásahů.

Panthers vyjeli na trip a v Edmontonu začínají a končí až 6. prosince ve Winnipegu. V posledních 6 zápasech dokázali pětkrát vstřelit 4 a více gólů, ale přesto jen dvakrát vyhráli. Čili, hodně gólů dávají, ale i hodně dostávají. To známe. V posledním zápase se St.Louis dostal nálož 5 gólů mladý gólman Spencer Knight, ale Knight je jinak výrazně lepší, než jeho o mnohem zkušenější kolega Sergej Bobrovskij. Knight má úspěšnost zásahů .916%, zatímco Bobrovskij .888%, čímž se řadí mezi nejhorší brankáře ligy. Jenže co se týče platu, tam je to přesně naopak.

Bobrovskij má smlouvu na neskutečných 10 mil.dolarů a to až do roku 2026.Knight letos pobírá ještě kontrakt na 925 000 dolarů, ale již má podepsanou novou smlouvu na 4,5 mil.dolarů, rovněž do roku 2026 jako jeho kolega. To také není úplně málo. Panthers tak jen oběma brankářům ročně vymáznou téměř 15 milionů dolarů a to je dost. Více než Bobrovskij pak v lize už má jen Carey Price o 500 000 dolarů. Ten ale poslední dvě sezóny prakticky nechytal (loni 5 zápasů). Bobrovského krajan Vasilevskij z Tampy bere o půl milionu méně, ale tady se nemusíme asi vůbec bavit o tom, že si to zaslouží, protože Vasilevskij je v lize špička. A potom už velká propast, protože čtvrtý je pak až John Gibson s 6,4 mil.dolarů, pak Matt Murray, atd. a co si budeme povídat, Gibson i Murray zrovna neprožívají nejlepší poslední ročníky. Je zajímavé, že peníze se v NHL veilce často nerovnají odpovídajícím výkonům. Ale ono se říká, že prachy kazí člověka ne… :o)

V Edmontonu je to vlastně dost podobné, protože zatímco „jednička“ Jack Campbell pobírající 5 mil.dolarů má úspěšnost .875%, tak Stuart Skinner s platem 750 000 dolarů má .921%. 

Tak, to by bylo. A cenu pro největšího fanouška Panthers získává tento usměvavý chlapec jménem Zach:

Trenér Panthers Paul Maurice bude postrádat zraněné Barkova a Duclaira.

V brance Panthers bude potřetí za sebou Spencer Knight.

Dnešní zápas slibuje hodně gólů, protože oba týmy mají slabou defenzivu a hrají ofenzivní hokej. Kdo bude úspěšnější?

Zápas hraný v Rogers Place v Edmontonu začíná ve 3:30 SEČ. Vysílá ho Nova Sport 2.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *