Legendární trenér Ken „Hitch“ Hitchcock bude v letošním roce dalším z nově přijatých členů Hockey Hall of Fame, čili Hokejové Síně Slávy.

Hitchcock je rodákem z Edmontonu. S 849 výhrami je v pořadím čtvrtým nejúspěšnějsím trenérem v historii NHL (před ním je trojice Scotty Bowman, Joel Quenneville, Barry Trotz). V odkoučovaných zápasech je na sedmém místě s 1598 zápasy. Hitchcock vlastní jeden Stanley Cup, který vyhrál v roce 1999 s Dallasem Stars. O rok později se s Dallasem dostal opět do finále, kde ale Stars podlehli New Jersey. Jako asistent trenéra kanadské reprezentace má také tři zlaté medaile z Olympijských her z let 2002, 2010 a 2014.

Hitch se svým jediným Stanley Cupem

V listopadu 2018 Hitchcock převzal tým Edmontonu Oilers po vyhodivším Toddu McLellanovi, který na lavičce tehdy vydržel pouhých 20 zápasů. Léčba šokem, ani Hitchockem tehdy nevyšla a Oilers skončili na předposledním místě Západu před posledními LA Kings. V této sezóně přitom jak McDavid, tak Draisaitl překonali stobodovou hranici bodování (116 a 105 bodů). Poté byl jako trenér angažován Dave Tippett a Hitchcock byl další dva roky v Edmontonu angažován coby hlavní poradce. Ke trénování se již nikdy nevrátil a dle svých slov již ani nevrátí a Oilers tak byli jeho poslední trenérskou štací.

Hitch začínal trenérskou kariéru v juniorských soutěžích v roce 1974. V NHL začínal v roce 1990 coby asistent ve Philadelphii. V sezóně 1995/96 nahradil v Dallasu během sezóny legendárního Boba Gaineyho, který se přesunul na pozici generálního manažera. Po zisku Stanley Cupu a úspěšných letech byl z Dallasu vyhozen v sezóně 2001/02. Poté trénoval opět Philadelphii (nyní už coby hlavní trenér), Columbus, St.Louis a v sezóně 2017/18 opět Dallas a poté tedy Edmonton. Po třech letech ve službách Edmontonu coby trenér a poradce odešel do svého bývalého klubu St.Louis, kde poslední dva roky působil coby trenérský konzultant.

Nyní pár vzpomínek z edmontonských novin.

Ken Hitchcock měl coby edmontonský rodák místní trenéry na očích a sledoval je už v mládí. A nyní on sám: „Trenéry jsem opravdu sledoval již od mládí. Vracím se k Busteru Brayshawovi (bývalý trenér Edmonton Oil Kings), kterého dobře znal můj táta. Dále ke Glenu Satherovi, Johnu Mucklerovi a dalším, kteří byli v Edmontonu. Byli to moji hrdinové. Už ve velmi mladém věku jsem přiměl tátu, aby mě bral do Edmonton Gardens na Oil Kings. Vždycky jsem se věnoval trénování, nemůžu si pomoct.“

Hitch vzpomíná na svůj první zápas coby hlavní trenér NHL, bylo to proti legendárnímu Scottymu Bowmanovi: „Bylo to hrozné. Můj první zápas v NHL v Dallasu byl proti Scottymu vůbec nám nepůjčovali puk. Na to nikdy nezapomenu. Další, co si pamatuji byl zápas ve finále konference 1998 proti Detroitu. Podvedl mě. Zbývaly jen tři minuty, když poslal z ledu dva útočníky poté, co vyhráli vhazování. Vešli do jedněch dveří na konci lavice, kde seděli obránci a druhými dveřmi vyšli dva křídelníci. Dostali se dva na jednoho, dali gól a zápas vyhráli. Takže jsem se od něj učil na začátku své kariéry v NHL a na konci té jeho.“

Jamón Serrano, tedy Ken Hitchcock…

Scotty Bowman se vyjadřuje k tomu, že byl Hitchcock přijat do Hokejové Síně slávy: „Proti Kenovi jsem trénoval, už nevím kolik je to let, ale vypracoval se. Je to úžasný muž a má dobrý vztah k lidem. Syn mé neteře je handicapovaný a před 10 nebo 15 lety jsme měli v Londýně sbírku, abychom získali peníze z podepisování hokejových věcí. Ken o tom četl v London Free Press a poslal šek na 1000 dolarů.“

Spolu s Kenem Hitchcockem budou letos do HHOF přijati ještě tři legendární brankáři Mike Vernon, Tom Barrasso a Henrik Lundqvist. Dále útočník Pierre Turgeon, Pierre Lacroix in memoriam, který coby generální manažer stál u úspěchů Québecu Nordigues, ale hlavně poté po přestěhování klubu coby Colorada Avalanche. A také kanadská hokejistka Caroline Oulette, držitelka čtyř olympijských medailí.

Ceremonie proběhne mezi 10. a 13. listopadem 2023.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *