Parta okolo dvou hlavních hvězd Connora McDavida a Leona Draisaitla dokázala z posledních dvou domácích utkání vytěžit pouhý bodík za prohru v prodloužení s Arizonou. Paradoxně proti obhájcům titulu ze St. Louis předvedli v minulém zápase svěřenci Davea Tippetta o poznání lepší výkon než proti Pouštním psům, ovšem bez bodového efektu. Ve zběsilém tempu NHL dostávají Olejáři velmi rychlou šanci na reparát, když v sobotu od 3:00 SEČ nastoupí v Rogers Place proti Ďáblům z New Jersey.

Bude se jednat o druhé a současně poslední vzájemné utkání letošního ročníku. To první se uskutečnilo 10. října v Prudential Centru a vítězně z něj odešli hokejisté Edmontonu. Přestože soupeř v zápase po brankách Palmieriho, Guseva a Seversona třikrát vedl, hosté dokázali 66 vteřin před závěrečnou sirénou srovnat. V samostatných nájezdech se trefil pouze Leon Draisaitl a Olejáři tak i díky skvělému Koskinenovi v brance brali bonusový bod. Dvěma kanadskými body se v utkání blýskli již zmíněný Connor McDavid a Ryan Nugent – Hopkins, Mikko Koskinen si celkem připsal 28 úspěšných zásahů.

Hokejisté Edmontonu dnes, jako každý pátek v letošní sezoně, nastoupí ve zbrusu nových alternativních dresech. V angličtině se tak dnešní utkání dá charakterizovat velmi vtipnou slovní hříčkou, a sice že v utkání proti sobě nastoupí „New jerseys vs. New Jersey“. Nechme ale lingvistiku stranou a pojďme se věnovat současnému rozpoložení v kádru Oilers.

Včera byl na waiver list umístěn slovenský útočník Tomáš Jurčo, jenž trenéra pravděpodobně po vydařené přípravě nepřesvědčil o své aktuální formě. Pokud si Jurča nestáhne jiný klub NHL, bude se hlásit v důvěrně známé AHL, konkrétně v Bakersfieldu mezi tamními Kondory. Jurčo by mohl být pro záložní celek Edmontonu výraznou posilou, což by Condors po nepříliš povedeném vstupu do soutěže jistě pomohlo. Loňskou sezonu strávil rodák z Košic kompletně v AHL, nejdříve oblékal dres týmu Springfield Thunderbirds, kde ve 14 zápasech zaznamenal 10 kanadských bodů za 4 branky a 6 asistencí. Druhou polovinu ročníku odehrál na farmě Caroliny v Charlotte Checkers, kterým spolu s Martinem Nečasem pomohl k zisku Calder Cupu. V play off si v 18 zápasech připsal na své konto 18 kanadských bodů (7+11) a patřil k největším oporám týmu. Podle mého názoru by měl ještě dostat šanci v sestavě Oilers, rozhodně nepatřil k nejhorším hráčům takzvaného druhého sledu. Uvidíme tedy, jak se celá situace okolo tohoto slovenského hokejisty ještě vyvine. Z marodky se naopak do kádru vrací útočníci Josh Archibald a Riley Sheahan. Druhým, kdo těmto dvěma forvardům společně s Jurčem uvolní místo na soupisce, je Colby Cave, jenž byl rovněž odeslán na farmu do Bakersfieldu.

Dalším palčivým tématem je momentálně v Edmontonu situace okolo trucujícího Fina Jesse Puljujärviho. Ten je aktuálně v nominaci finské reprezentace na probíhající turnaj Karlaja Cup, kam se za ním vypravil sám generální manažer Oilers Ken Holland. V první řadě se povážlivě tenčí časový polštář, do kdy bude možné s mladým Finem prodloužit smlouvu resp. ho vyměnit do jiného týmu NHL. Puljujärvi ve finské nejvyšší soutěži s názvem Liiga zatím za Kärpät odehrál 18 utkání, v kterých se jedenáctkrát trefil do soupeřovy brány a k tomu přidal sedm gólových přihrávek. Zprávy ze Země tisíce jezer navíc hovoří o tom, že rodák ze švédského Älvkarleby hraje v poměrně slušné formě a vzhledem k tomu, že se již poněkolikáté nechal slyšet, že za Oilers už nastupovat nechce, je pravděpodobně ideální doba jej vyrejdovat za nějakou slušnou protihodnotu.

Devils čeká druhý zápas ve dvou dnech, neboť do Edmontonu zajíždějí přímo z Calgary, kde v noci na dnešek padli v poměru 2:5. Zápas se lámal především ve druhé periodě, kterou domácí Plameny vyhráli vysoko 4:1. Za Devils se do střelecké listiny zapsali pouze jednička posledního draftu Jack Hughes a ruský snajpr Nikita Gusev. Calgary se díky tomuto vítězství bodově dotáhlo na Edmonton a tabulka Pacifické divize momentálně připomíná zlatá osmdesátá léta, kdy oba kluby z Alberty hrály v NHL prim. Tichomořská sekce je vůbec v letošní sezoně NHL velmi vyrovnanou skupinou a především bodově silnou. Rozdíl mezi první a pátou příčkou činí pouhé 3 body a netřeba připomínat, že každá ztráta by v současném rozložení sil mohla pro Olejáře znamenat velký sešup do nižších pater tabulky.

New Jersey aktuálně patří se ziskem pouhých 12 bodů poslední příčka v Metropolitní divizi a pro poměrně slušně posílený tým se bezesporu zatím jedná o veliké zklamání. V poslední 10 zápasech vykázali Ďáblové vyrovnanou bilanci 4-4-2, na kluzištích soupeřů letos zatím odehráli 6 zápasů a zvítězit se jim podařilo pouze dvakrát.

Přestože jsem tenhle příběh v jednom ze svých starších článků zmiňoval, mám tuhle historku docela rád, tak jí při příležitosti duelu s Ďábly připomenu znovu. V jednom historickém období nejslavnější hokejové ligy planety totiž souboje Oilers s Devils patřily k pěkně vyhroceným záležitostem. Bylo to začátkem 80. let, kdy Devils působili NHL teprve druhou sezonu a vlastně stále ještě doznívala jejich transformace z původních Colorado Rockies. 19. listopadu 1983 zavítali hokejisté New Jersey na led rozjetých Oilers. Ďáblové toho večera schytali v Northlands Coliseu i na tehdejší dobu slušný výprask 13:4! Wayne Gretzky si připsal do statistik 8 kanadských bodů, Jarri Kurri nasázel za záda nešťastných gólmanů Chica Reshe a Rona lowa 5 gólů. Devils podle očitých svědků i přítomných médií působili na ledě v určitých pasážích až komicky a Wayne Gretzky v jednom z pozápasových rozhovorů pro deník Edmonton Sun označil svého soupeře za „Organizaci Micky Mouse“. Gretzky tenkrát sdělil světu doslova toto: „Ti kluci kuchají led jako Mickey Mouse, měli by začít získávat nějaké lepší hráče, tohle je ničení hokeje“. „Dostali se do bodu, kdy už to nebylo ani vtipné, je mi zatraceně líto Chico Reshe a Rona Lowa“.

Jakmile byl rozhovor otištěn, způsobil bouři nevole v celém tehdejším hokejovém světě. Nejlepší hokejista všech dob tenkrát marně vysvětloval, že se chtěl pouze zastat svého velkého přítele Rona Lowa a že díky tomu řekl něco, co by za normálních okolností nikdy nevyslovil. Celá Mickeyho kauza měla pochopitelně dohru 15. ledna 1984, když Oilers zavítali k odvetě do New Jersey. Spousta fanoušků se na utkání vybavila svetry a tričky s Mickey Mousem a se spoustou transparentů, jejichž prostřednictvím dávali Gretzkymu co proto. Nejvtipněji celou záležitost glosoval hráč Devils Phil Russell, čímž velice odlehčil zbytečně dusnou atmosféru, která mezi oběma kluby do té doby panovala. Russell, který po vysoké porážce svých barev v Edmontonu sám označil výkon Devils jako „nejtrapnější hru, do které byl kdy zapojen“ před odvetou pronesl: „My jsme se od posledního zápasu s Oilers velmi zlepšili, tvrdě jsme pracovali a pokud jsme tehdy svou hrou připomínali soubor Micky Mouse, tak nyní budeme hrát minimálně jako Kačer Donald“.  Jeho Devils opravdu podali mnohem lepší a soustředěnější výkon, přičemž Naftařům ve vyrovnaném utkání nakonec podlehli „pouze“ 4:5. Gretzky si do statistik připsal tři kanadské body…

Zajímavosti:

Pokud Oilers po dvou třetinách ve svém utkání vedou, pokaždé zatím dokázali takový zápas dovést do vítězného konce. Konkrétně se tak stalo ve všech pěti prozatimních případech.

Oilers nasázeli soupeřům v posledních třetinách už 19 branek, zatímco Devils pouhých 9.

Ve třetích třetinách Devils inkasovali v dosavadním průběhu soutěže již 20 branek.

Devils na hřištích soupeřů využili pouze jedinou přesilovou hru z 21 nabídnutých možností. Jedná se o úspěšnost pouhých 4,8%.

Jak bylo uvedeno výše, Oilers se uvolnila marodka o další dva hráče a tak v pracovní neschopnosti zůstávají už pouze Švédi Adam Larsson a Joakim Nygard. Rovněž v New Jersey panuje, alespoň co se zranění týče, poměrná spokojenost. Mimo hru je pro dnešní duel pouze Connor Carrick.

V Calgary se v brance Devils představil Mackenzie Blackwood, dnes by měl tedy mezi tyčemi dostat přednost Cory Schneider. Vedení klubu se v minulém týdnu rozhodlo řešit neutěšenou situaci ve svém brankovišti, když přivedlo z Tampy Bay gólmana Louise Domingua. Ten zatím v letošní sezoně působil pouze v AHL a je patrně jen otázkou času, kdy obdrží povolávací rozkaz do prvního týmu. V brance Oilers by se dnes mohl objevit po jednozápasové pauze Fin Mikko Koskinen.

Dnešní souboj bude pikantní především pro útočníka Taylora Halla, který se vrací na led svého předchozího zaměstnavatele a jistě se bude chtít zdejším fanouškům předvést v co nejlepším světle. Za sebe mohu napsat, že budu raději, když vyjde bodově naprázdno a oba body zůstanou doma v Rogers Place.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *