No a série snů jede dál jako nezastavitelný expres. Páteční zápas byl ale oříškem a zároveň reklamou na hokej. Co se tenhle večer dělo… Musím se u toho zastavit. Takže, i když tentokrát už se zdálo, že Rangers napodobí své kolegy z Metropolitní divize Philadelphii a budou letos druhým týmem, který Edmonton porazí, nestalo se tak. Bylo by to zvláštní. S týmy Západní konference vyhráváme a na ty z Východu nestačíme. Ale Rangers byli po Phile teprve druhým týmem z Východní konference, se kterým se Oilers letos střetli, takže na nějaké soudy je ještě brzy.

Ale je pravda, že Oilers již Rangers seděli na lopatě, protože když prohráváte 1:4, nezdá se, že byste mohli uspět. Jenže chyba lávky a ten, kdo po čtvrtém gólu vypnul televizi, udělal velkou chybu, protože pak se teprve začaly dít věci.

Ale pojďme nejdříve před samotný zápas. Ten začal ceremonií k uctění legendy Edmontonu Kevina Lowea, jehož dres číslo 4 už visí u stropu Rogers Arény po boku svých kolegů Gretzkyho (číslo 99), Messiera (11), Andersona (9), Coffeyho (7), Fuhra (31), Kurriho (17) a Hamiltona (3). Jo, v Edmontonu se první desítka čísel už moc čapat nebude. :o)

Kevin Lowe s Glenem Satherem během páteční ceremonie

Ten, kdo se kvůli tomu musel před začátkem sezóny vzdát svého obvyklého čísla čili Kris Russell, měl původně tento večer nastoupit, ale na poslední chvíli ho v sestavě nahradil Slater Koekkoek. Tento speciální zápas pro Edmonton nezačal dobře. Už ve 2 minutě skóroval Filip Chytil, který nachytal Koskinena, který byl už tou dobou pár vteřin bez hokejky. Tento gól jde za Finem v brance Edmontonu. Chvíli před koncem první třetiny bylo vyrovnáno, když od modré střílel Barrie a Hyman nadvakrát dorážel dvakrát vyražený kotouč.

Na začátku druhé třetiny chyboval v rozehrávce Foegele, který namazal Filipu Chytilovi, ten našel Rooneyho, který prostřelil Koskinena střelou do růžku. Za další minutu se rozjel Kreider, nechal Keitha jen statovat a propálil Koskinena střelou nad vyrážečku. Pěkná individuální akce Chrise Kreidera, pro kterého šlo už o 8 gól v 11 zápasech. A za další 3 minuty to bylo už 1:4, kdy po opětně zbytečném vyloučení Kassiana zvyšoval Zibanejad ačkoliv se o to skoro nazapřičinil, protože Ryan Strome ho trefil do brusle a odtud to šlo rovnou do branky, čistý zásah! Hodně nešťastný gól, ale i takové platí… V tento moment možná někteří vypli své obrazovky. Ale pak se teprve děly věci… Ještě ve druhé třetině snížil na konci přesilovky golfákem Puljujarvi, který málem protrhl síť.

Nabídnout Edmontonu letos přesilovku, to je jako nechat peněženku v telefonní budce. A to přesně udělal Zibanejad hned zkraje třetí třetiny. Tyson Barrie krásným tahákem nachytal Georgieva, který si také vybral slabší chvilku. A v tom tento gólman pokračoval i u dalšího Puljujarviho gólu, když předtím jen vyrazil lehké Keithovo nahození a Puljujarvi byl opravdu důrazný. A bylo srovnáno 4:4! Rangers šli ještě jednou do vedení, když se nechal dle mne až příliš lacině obehrát Nurse a Zibanejad tak slavil svůj druhý gól. Pak přišla doslova smršť. Oilers byli všude a Rangers se jenom dívali, jak hrajou Oilers vizuální přesilovku, ačkoliv byl stav hráčů na ledě stejný. Otázka, kdy Oilers skórují byla jen otázka času, a když už jsou jen 3 minuty do konce a nervozita stoupá, Tyson Barrie trefuje tyč! Ale nakonec to byl sám kapitán McDavid, který sólíčkem od červené čáry udělal fackovací panáky hned ze čtyř hráčů Rangers a nakonec i z gólmana Georgieva.

Utkání šlo následně do prodloužení, kdy Nurse pěknou přihrávkou našel Draisaitla, který se ocitl úplně sám před Georgievem a ještě měl čas si puk zpracovat a zakončit. Neuvěřitelný zápas a zasloužená výhra!

K zápasu bych chtěl vyzdvihnout hlavně to, že kluci nehodili flintu do žita ani za stavu 1:4 a bojovali jako lvi až do konce. To, co předvedli řekněme od půlky zápasu, to byla naprostá paráda, kdy Rangers byli všude druzí. Za tenhle výkon Edmontonu tleskám!!! A předchozí průběh jim odpouštím, to se prostě stává a i když prohrávali, nemůže se říct, že by to do té doby flákali.

  • Tyson Barrie zaznamenal 1+3. Asistence k prvnímu gólu byla jeho 400 bodem v kariéře.
  • Darnell Nurse si připsal 0+3. Nurse si připsal ice-time 29:23 a navíc zaznamenal 7 hitů a s 50 hity je druhým nejlepším hitařem ligy o 3 hity za Deslauriersem z Anaheimu. Ten má ale odehráno o 3 zápasy více.
  • Nugent-Hopkins si svojí 14 asistencí v sezóně u druhého gólu upevnil vedoucí místo v lize mezi nahrávači, jen ho bodově dotáhl McDavid, který si připsal 2 asistence. Nejlepší trojku doplňuje Draisaitl se 13 asistencemi.
  • McDavidův gól na 5:5 byl jednoznačně nejlepší akcí sezóny a pochybuji, že ji překoná někdo jiný než sám McDavid.
  • Suverénní výkon Evana Boucharda, který každým zápasem roste a nyní už je nepostradatelným článkem sestavy Edmontonu a po suverénně nejvytěžovanějším Darnellu Nursem (celkový průměr ice-time 26.06), Draisaitlem (22:41) a McDavidem (22:14) je už čtvrtým nejvytěžovanějším hráčem Edmontonu (21:12).
  • Leon Draisaitl je s 12 plusovými body nejlepší v lize v kladné účasti na ledě společně ještě s calgarským duem Lindholm, Andersson. Suverénně nejhorším v lize je Jakob Chychrun z Arizony s 20 minusovými body.
  • Draisaitl s 23 body vede kanadské bodování ligy, McDavid je s 22 body druhý a Nugent-Hopkins se 14 body sedmý.
  • Draisaitl byl vyhlášen první hvězdou uplynulého týdne, když ve všech 3 zápasech Edmontonu zaznamenal 3 body a více, dohromady 10 bodů. Druhou hvězdou týdne se stal brankář Toronta Jack Campbell a třetí brankář Anaheimu John Gibson.
  • Draisaitlových 23 bodů z prvních 10 zápasů od začátku sezóny je nejvíc od sezóny 2002/03, kdy totéž dokázal Mario Lemieux… Draisaitl je také prvním hráčem Edmontonu od sezóny 1985/86, který dokázal vstřelit 10 gólů v 10 zápasech. Naposledy to dokázal Glenn Anderson.
  • Do letošní sezóny dosud za Edmonton nastoupilo 24 hráčů včetně dvou brankářů. Bodovalo 17 hráčů, bez bodu je pětice Koekkoek, Perlini, Benson, Sceviour, McLeod + Smith s Koskinenem.
Leon Draisaitl je letos k nezastavení!

Zápas s Rangers přinesl i negativní věc a to, že se během něj zranil Devin Shore. Dave Tippett řekl, že po magnetické rezonanci se ukázalo, že jde o vážnější zranění a Shore bude kvůli zranění v dolní části těla týmu chybět 4 až 6 týdnů. Je to škoda, protože Shore byl využíván jako specialista na oslabení a byl velmi platný. Na uvolněné Shoreovo místo byl z Bakersfieldu povolán centr Ryan McLeod, který má letos bilanci v Edmontonu 2 zápasy – bez bodu, v Bakersfieldu 7 zápasů – 1+4. Centra může ale případně hrát i Turris. Kromě McLeoda se tímto otvírá více prostoru i pro Scevioura, právě z důvodu, že Turris může hrát i na centru. Benson se asi bude nadále střídat s Perlinim na levém křídle.

Na tréninku nastupoval Draisaitl na křídle první formace vedle McDavida a Hyman ve druhé vedle Nugenta-Hopkinse, které doplnil ještě Kassian, který si prohodil místo s Yamamotem. K tomuhle musím podotknout, že už se to mělo udělat dávno, protože ačkoliv dal Yamamoto v posledních 2 zápasech 2 góly, vidět moc není a změna mu neuškodí.

Mike Smith s týmem na pětizápasový trip odcestoval a v některém zápase již nastoupí. Koskinen v zápase s Rangers inkasoval 5 gólů a trenér Tippett se před pár dny zmiňoval o tom, že by chtěl dostat do hry i Skinnera, takže v oněch 5 zápasech pravděpodobně nastoupí všichni tři brankáři.

A je potvrzeno, že dnes to bude opravdu konečně Stuart Skinner! Ten letos odchytal pouze 2 zápasy za Bakersfield, oba vítězné. Pro Skinnera to bude letošní debut a celkově teprve druhý zápas v NHL! Úplně první start si připsal loni v zápase s Ottawou, který skončil výhrou 8:5.

Stuart Skinner byl trpělivý a dnes si konečně opět zachytá v NHL!!!

Tento týden čeká Oilers pěkná zápasová dávka na venkovních kluzištích, kdy v úterý vyjedou na led Detroitu, ve čtvrtek se přesunou o kousek dál do Bostonu, v pátek do Buffala a týden ukončí nedělním zápasem v St.Louis. Celý trip pak skončí úterním zápasem ve Winnipegu. Nabité to má i náš dnešní soupeř. Red Wings hráli oba víkendové dny a odpočívali jen včera, přičemž se ještě vraceli domů ze čtyřzápasového tripu. Únava by tedy mohla být znát a Edmonton má oproti nim 3 dny bez zápasu. Red Wings se pohybují ve středu tabulky Východní konference se 14 body ve 13 zápasech. i když ale ještě před víkendem měli čtyřzápasovou sérii proher, oba víkendové zápasy proti Buffalu a Vegas vyhráli, přičemž Vegas dokonce dostalo nařezáno 5:2. Takže pozor!

Nejproduktivnějším hráčem týmu je Tyler Bertuzzi, který má z 10 zápasů 15 bodů. U Bertuzziho je ale oříšek v tom, že s týmem necestuje na zápasy do Kanady, protože odmítá očkování proti covidu, a to je prostě problém. O hráčích, kteří ho mají ve svém Fantasy týmu ani nemluvě (třeba já, pozn.red.). Bertuzzi v posledních 2 zápasech zaznamenal 3+3. Red Wings mají ještě jednoho hráče s více než bodem na zápas, a to je teprve 19letý talentovaný Švéd Lucas Raymond s 6+8 ve 13 zápasech. Raymond je čtyřkou draftu z roku 2020 a teď si vezměte, že jednička tohoto draftu je Alexis Lafréniere z Rangers, který má bodový příděl 3+1, dvojka Quinton Byfield z LA 0+1 v 6 zápasech v loňské sezóně, letos ještě nikde nenastoupil a trojka Tim Stutzle 0+5. Raymond jako jediný z prvních čtyř loni v NHL nenastupoval a hrál ještě ve švédské nejvyšší lize SHL.

Tyler Bertuzzi navazuje v Detroitu na svého strýce Todda Bertuzziho, který tu hrával v letech 2007 a 2009 až 2014

Dalším velkým talentem je obránce Moritz Seider, třetí v klubovém bodování a 10 bodů ve 13 zápasech. 20 let… Seider je šestka draftu 2019. No, zdá se, že špatné výsledky a následné vysoké volby v draftu se Detroitu začínají vyplácet, protože tihle chlapci Detroit táhnou! Oproti tomu třeba Filip Zadina ale letos nakousl už čtvrtou sezónu v NHL a pořád to není úplně ono. Ale je mu teprve 21, ještě má čas.

Detroit před sezónou opustili zkušení Bernier a Pánik kteří putovali v rámci NHL. Nielsen a Filppula se přesunuli do Evropy a Bobby Ryan nehraje dokonce ještě nikde. Darren Helm opustil Detroit po dlouhých 14 letech a Luke Glendening po 8 letech. Čili celkem výplach. GM Steve Yzerman vsadil na mladíky a prospekty, přičemž dále přivedl ještě třeba talentovaného Švýcara Piuse Sutera, který loni odehrál podařený první ročník v NHL v barvách Chicaga. Do branky přišel místo Berniera loňský objev Alex Nedeljkovic, který se předtím několik sezón pokoušel probít do týmu Caroliny, ale de facto se mu to povedlo až loni a stálo to za to. Nedeljkovic si také poprvé v kariéře vysloužil slušný kontrakt, ten jeho je na 3 mil. dolarů ročně a smlouva je na 2 roky. Do obrany přišli zkušení Leddy a bývalý Olejář Oesterle.

Valtteri Filppula se po 16 sezónách a více než tisícovkou zápasů s NHL rozloučil

Trenér Blashill bude postrádat akorát dlouhodobě zraněného Jakuba Vránu, který v Detroitu po přestupu z Washingtonu už dohrával loňskou sezónu a kdy v 11 zápasech vstřelil 8 gólů! Vrána měl být tedy tahounem, ale zranil se již během kempu a jeho návrat bude na pořadu dne nejspíš až ke konci ledna nebo až v únoru.

Detroit se v tom zatím lehce plácá a na útok na přední příčky to není, ale výkony mladých hvězdiček dávají fandům Red Wings naději. Už by také potřebovali nějakou vzpruhu, protože to v jejich případě musí být docela na nervy. Vezměte si, že od roku 1990 každou sezónu postupujete do play off a už je to pro vás evergreen a nic jiného už ani neberete v úvahu. A najednou po 27 letech střih a konec! Ano, v roce 2017 tato dlouhá série skončila a od té doby nic. Pětkrát za sebou jenom bída a většinou ještě u dna tabulky. Já vím, že my máme co říkat, také se nemáme nic moc čím chlubit, ale teď se bavíme o Detroitu… :o) 

Ken Holland, generální manažer a prezident hokejových operací v Edmontonu je detroitskou legendou. V Detroitu působil v různých pozicích od hráče po skauta, ředitele skautingu, asistenta gen. manažera a viceprezidenta hokejových operací až po gen. manažera. Tuto pozici zastával od roku 1997 do roku 2019. S Detroitem získal tři Stanley Cupy v letech 1998, 2002 a 2008. Od roku 2019 je v Edmontonu a od té doby až dosud se se svým starým týmem Detroitem utkal pouze dvakrát v sezóně 2019/20. První zápas vyhrál Edmonton, druhý Detroit. Jinak jsou vzájemné zápasy mezi oběma kluby velmi vyrovnané.

Ken Holland odehrál coby brankář v NHL celkem 4 zápasy. První v sezóně 1980/81 za Hartford a zbývající tři v sezóně 1983/84 za Detroit. V této sezóně v NHL debutoval jistý Steve Yzerman. Jejich spoluhráčem byl v té sezóně i Eddie Mio, který byl jedničkou Edmontonu v premiérové sezóně v NHL v sezóně 1979/80.

Holland s Yzermanem po dlouhé době opět proti sobě

Yzerman hrál celou svoji kariéru pouze v Detroitu, až do své poslední sezóny 2005/06. Z této sezóny je už pouze jediný aktivní hráč a sice Valtteri Filppula, který v NHL debutoval v poslední Yzermanově sezóně. Fillpula poté pod ním coby viceprezidentem hokejových operací hrál za Detroit a poté si ho Yzerman přivedl do Tampy, kde se mezitím stal gen. manažerem a když se v sezóně 2019/20 Yzerman vrátil do Detroitu coby gen. manažer a prezident hokejových operací, přivedl si do Detroitu koho jiného, než opět starého dobrého kámoše Filppulu.

A ten letos svoji zámořskou anabázi ukončil a ve svých 37 letech s hokejem pokračuje ve Švýcarsku v Servette, kde hraje mimo jiné i s jiným nedávným odpadlíkem z NHL a svým krajanem Samim Vatanenem. Steve Yzerman byl gen. manažerem Tampy mezi léty 2010 až 2019 a Ken Holland mu musel v Detroitu uvolnit místo a byl odsunut do pozice viceprezidenta klubu. Sice povýšení, ale Holland ještě nechtěl do papučí. Kdysi dlouholetí souputníci dnes teprve potřetí stanou proti sobě jako soupeři…

Zápas v Little Caesars Aréně v Detroitu začíná v 1:30 SEČ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *