Oilers pokračují v pětizápasovém tripu po stadionech soupeřů. Dnes v ranních hodinách našeho času odehráli těžký duel na ledě Bostonu a již necelých 24 hodin poté se v akci představí znovu – tentokrát v buffalském Keybank Center, kde změří síly s domácími Sabres. Zatím si McDavid a spol. připsali na „výjezdu“ porážku v Detroitu 2:4 a triumf v již zmíněném Bostonu v podobě výsledku 5:3. Naftaři i Medvědi předvedli v tomto utkání parádní hokej, který se musel všem líbit. Hrálo se rychle, přímočaře a se spoustou šancí na obou stranách. Skóre se měnilo jako na houpačce, přičemž v poslední periodě jej definitivně na svou stranu překlopili edmontonští. Skvělým výkonem se kromě stálic Draisaitla (2+1) s McDavidem (0+1, dvě tyčky) prezentoval obránce Cody Ceci, jenž si připsal milimetrovou asistenci na druhou branku Leona Draisaitla a následně uklidňující gól na 5:3 z pohledu Oilers. Ten byl současně jeho vůbec prvním v edmontonském dresu.

Německý útočník zaznamenal v Bostonu sedmý tříbodový večer v aktuálním ročníku a s 24 kanadskými body vévodí pořadí kanadského bodování celé soutěže. Zajímavostí je, že rodák z Kolína nad Rýnem nastřílel nejvíce gólů v NHL ve třetí třetině (55) od začátku sezóny 2018-19. Draisaitl překonal Paula Coffeyho na šestém místě historického pořadí střelců Oilers s 210 přesnými zásahy. Nyní potřebuje 86 gólů, aby na pátém místě přeskočil Ryana Smytha. Naopak 12ti zápasová bodová série Connora McDavida je čtvrtou nejdelší v historii klubu. Kapitánovi Oilers současně schází 2 body k dosažení mety 600 kanadských bodů v kariéře.

V souvislosti s Leonem Draisaitlem se bohužel musím pozastavit i u jedné smutné události, která v minulých dnech zasáhla slovenský hokej. Tým Bratislava Capitals, který trénuje Leonův otec Peter Draisaitl, zažil během tří dnů dvě obrovské tragédie. Nejprve přišel o útočníka Borise Sádeckého, který zkolaboval během utkání v Dornbirnu a o pět dní později zemřel na srdeční selhání a dva dny nato byl v Bratislavě nalezen mrtev bývalý hokejista a toho času generální manažer a viceprezident klubu Dušan Pašek. Důvodem smrti bylo oběšení. V rozhovoru pro deník Sport Peter Draisaitl přiznal, že tragédie velmi zasáhly i jeho syna: „Na rovinu říkám, že na Leona ty události velmi dolehly, vyloženě s ním otřásly. Z telefonního hovoru to šlo jasně poznat.“ Bratislavský klub po těchto událostech předčasně ukončil sezonu a z rozehrané soutěže odstoupil. Pojďme ale zpět k radostnějším tématům.

Draisaitlovi se i přes tragédii v klubu jeho otce daří na ledě skvěle.

Edmonton si zmíněnou výhrou vylepšil svou dosavadní bilanci na 10 výher z 12 zápasů a poměrně jasně zatím na Západě dominuje. V tabulce Pacifické divize mu sice dýchá na záda překvapivě Anaheim, ten má ovšem odehráno o 3 zápasy více. Oilers letos zatím působí jako velmi sebevědomý tým, který se může měřit skutečně s každým. „Pořád jsme je tlačili,“ řekl po zápase s Bostonem útočník Zach Hyman. „Jsme si docela jistí svou schopností dávat góly a vracet se do zápasů, když prohráváme. V našem týmu cítím velkou sebedůvěru.“  Ostatně, když se podíváme na tabulku a speciálně na kolonku vstřelených branek, zjistíme, že Oilers jsou po 12 odehraných utkáních na 52 gólech. Matematickou optikou lze tvrdit, že pokud si Naftaři tento trend udrží po celou sezonu, mohli by končit základní část někde okolo 355 vstřelených gólů. Dal jsem si tu práci a po bližším ohledání zjistil, že hranici 350 nastřílených branek jedním klubem v jedné sezoně naposledy pokořil Pittsburgh Penguins v sezoně 1995/96, kdy Tučňáci vsítili svým soupeřům celkem 362 gólů. Ano čtete správně, je tomu již dlouhých 25 let. Hranici 300 gólů překonaly v tomtéž ročníku ještě Colorado (326) a Detroit (325). Od té doby až do dnešních dnů pokořilo magickou hranici 300 vstřelených gólů už pouze pět klubů. V sezoně 2005/06 se to podařilo Ottawě (314) a Detroitu (305), v ročníku 2006/07 to byl náš dnešní soupeř z Buffala (308), v sezoně 2009/10 Washington (318) a naposledy se tak stalo v sezoně 2018/19, kdy se 325 vstřelenými brankami prezentovali borci z Tampy Bay. Edmonton má tedy slušnou šanci zapsat se znovu do historie nejslavnější hokejové soutěže planety.

Souboj těchto dvou mužů už dnes na ledě nespatříme.

Sabres jsou klubem, o kterém se v posledních dnech a týdnech popsaly stohy papíru a to zejména v souvislosti s jejich největší hvězdou Jackem Eichelem. Americký centr, který byl v roce 2015 draftován jako celková dvojka hned za Connorem McDavidem, už v této chvíli nemá s Buffalem kromě pohnuté historie nic společného. Fanoušci Oilers budou nyní Eichela vídat častěji, neboť byl 4. listopadu vyměněn do Vegas Golden Knights, čili do týmu okupujícího stejnou divizi jako Edmonton. A to se ještě do poslední chvíle spekulovalo o silném zájmu z Calgary. Plameny byly údajně ochotny obětovat ve vzájemném obchodě s Buffalem i Matthew Tkachuka!  Z pohledu příznivců „Battle of Alberta“ zbývá jen dodat – naštěstí se tak nestalo. Eichel je momentálně na marodce a už brzy ho čeká vymodlená operace krku. Pokud půjde vše podle plánu, okolo března by se k hokeji mohl vrátit. O jeho výměně se spekulovalo téměř celý rok. V Buffalu pokračovat nechtěl – zaprvé se mu nelíbilo, jak k jeho zdravotnímu stavu přistupovalo klubové vedení, a zadruhé ho psychicky trápily dlouhodobě tragické týmové výsledky. Buffalo za svého bývalého kapitána získalo útočníka Alexe Tucha, tedy tolik potřebného klasického powerforvarda, který je schopen nastřílet přes dvacet gólů v sezoně. Tuch je ovšem aktuálně také ve stavu nemocných a na led by se měl vrátit až v průběhu ledna. Dalším, kdo dorazil v „balíčku“ z Nevady je Peyton Krebs, sedmnáctka draftu 2019. Mladý útočník zatím v NHL nastoupil teprve do 14 utkání. Buffalo získalo jako přídavek k těmto dvěma hráčům ještě výběr v prvním kole draftu v roce 2022 a výběr ve třetím kole v roce 2023. Své třetí kolo v roce 2023 naopak poslali spolu s Eichelem do města hříchu.

Spojení Jacka Eichela a Sabres je již minulostí.

Sabres po překvapivě skvělém vstupu do sezony v současnosti trochu dochází dech a z posledních 5 zápasů mají bilanci 0-4-1. Paradoxně v prvních 7 duelech odešly Šavle pětkrát z ledu jako vítězové. Nevytěžovanějším útočníkem Buffala je Tage Thompson, který stráví na ledě v průměru 17:54 minut. Tento čtyřiadvacetiletý hráč nasbíral zatím ve 12 zápasech 7 kanadských bodů za 4 branky a 3 asistence. Bodování svého týmu vede Rasmus Asplund se 4 góly a 6 asistencemi.

V rámci tohoto preview se nemohu nezastavit nad zajímavou spekulací, která stále silněji v souvislosti s Oilers rezonuje. Je jí možný příchod brankáře Marca – Andre Fleuryho. Tento elektrizující „rumor“ rozpoutal před několika dny insider Chris Johnston z TSN. Dle jeho slov se očekává, že Oilers budou mít před letošní přestupovou uzávěrkou dvě jasné priority – posílit se o levorukého obránce a o zkušeného gólmana pro vyřazovací boje. Mezi maskovanými muži, které by měli mít Naftaři na radaru, je podle Johnstona právě Fleury. Toho by mohl chtít jeho současný zaměstnavatel Chicago Blackhawks vyměnit.

Tým z „větrného města“ se v letošním ročníku zatím trápí a jde od porážky k porážce. Na náladě fanouškům Hawks nepřidává ani sexuální skandál, který svá chapadla natahuje jako chobotnice a dusí prostředí klubu Original six. Fleury je v posledním roce smlouvy a po skončení sezony se bude moci stát neomezeným volným hráčem. Očekává se však, že bude chtít ukončit aktivní kariéru. Chicago by za něj mohlo získat nějaké volby v draftu, ale muselo by si s největší pravděpodobností ponechat část jeho platu ve výši 7 milionů dolarů.

Přivítají v Edmontonu výraznou brankářskou posilu?

„Domnívám se, že je opodstatněné spojovat Marc – Andre Fleuryho s Edmontonem Oilers. Myslím, že chápu souvislosti. Vidím jako velmi pravděpodobné, že Oilers před uzávěrkou přestupů získají dalšího gólmana a tím gólmanem by mohl být aktuální držitel Vezinovy trofeje,“ Poznamenal Johnston.

Pro tým z Alberty by tenhle krok jistě dával smysl. Ofenzíva Naftařů patří dlouhodobě k nejlepším v lize, obrané řady se v letním období podařilo dostatečně posílit a vyladit a jedinou proměnnou, kterou nedokázal generální manažer Holland dotáhnout do konce, byl zisk rozdílového brankáře. Dalším těžítkem na vahách je skutečnost, že Holland má pro veterány slabost a jistě by si dokázal představit, že by byl Fleury tou poslední instancí, která jeho klub dovede k vytouženému poháru. 

Navíc je veřejným tajemstvím, že managment Oilers baží po osvědčeném brankáři dlouhodobě. Holland se neúspěšně pokoušel podepsat už Jacoba Markströma nebo Darcyho Kuempera. Bylo by přinejmenším divné, kdyby se jeho snahy nevyvíjely i nadále tímto směrem. Dobrý generální manažer totiž nikdy nespí. Bývalý gólman Mike McKenna k této spekulaci říká: „Musíte se zamyslet nad tím, čím si Fleury za poslední rok a půl nebo dva roky prošel, když ho Vegas v podstatě vyhodilo do Chicaga Blackhawks. V Chicagu to je na ledě hrozné, ale nemůžu si pomoct, myslím si, že Marc-Andrey Fleury se na to vždy bude dívat zejména z rodinného hlediska. Co může udělat, aby svou rodinu nenarušil o nic víc, než tomu bylo doposud. Otázkou tedy zůstává, jak by do těchto souvislostí zapadalo případné stěhování na sever do Edmontonu.“ Jinými slovy – Marc – Andre Fleury bude vyměněn, pokud bude sám chtít. Pokud půjde za vedením Chicaga a řekne „Ano, tohle byla naprostá katastrofa a rád bych odtud odešel,“ je nemožné si myslet, že mu klub nevyjde vstříc. Už z úcty k jeho kariéře a k tomu, co v hokeji dokázal. Jak bylo patrno již při jeho námluvách s Chicagem, není to typ chlapa, který je ochoten jít hrát na pár měsíců do cizího města a opustit svou rodinu. Jeho rodina je pro něj prioritou číslo jedna, o tom není pochyb. Nechme se tedy překvapit, co se v tomto směru bude dít dále. Jedno je jisté – o spojení Fleury – Oilers se napříč hokejovými kuloáry mluví stále častěji a s větší intenzitou.

V brance Oilers dnes nastoupí Stuart Skinner, pro něhož se bude jednat o historicky třetí start v NHL. Svatyni Buffala bude strážit Dustin Tokarski. Edmonton má na marodce útočníky Devina Shorea a Zacka Kassiana a brankáře Mike Smitha. Ten už byl s klubem v plném tréninku a dokonce odcestoval se svými spoluhráči i na trip. Bohužel v posledních dnech se jeho zdravotní stav opět zhoršil a tak byl před zápasem v Bostonu nucen odcestovat zpět do Edmontonu, aby se zde podrobil dalším lékařským vyšetřením. Ani Buffalo nemůže pro dnešní duel počítat se svým brankářským veteránem Craigem Andersonem. Mimo hru jsou v táboře Sabres také Victor Olofsson, Henri Jokiharju, Casey Mittelstadt, Alex Tuch a Johnny Bouychuk.

Utkání začíná v sobotu v 1:00 SEČ.

Tipy pro sázkaře

Connor McDavid dá 2 a více branek: ANO

Výsledek zápasu: Výhra hostů

V zápase padne více než 6,5 gólů: ANO

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *